keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Uusivuosi puhuvan ilveksen seurassa

Maria-niminen tyttö viettää uudenvuoden yötä unenomaisissa tunnelmissa Sinikka Salokorven kirjoittamassa ja Seija Juvan kuvittamassa kirjassa Ilveksen uusivuosi (Perhemediat Oy 2012). Maria kokee ja näkee sellaista, mikä ei olisi mahdollista arkena päiväsaikaan. Uudenvuoden yö tuntuukin taianomaiselta.Seurakseen Maria saa puhuvan ilveksen. Vaikka Maria ensin pelästyy ilvestä, tämä ei vaikuta vaaralliselta. Yhdessä he käyvät pormestarin uudenvuoden juhlissa, jossa puitteet ovat komeat, mutta ihmiset eivät tosiasiassa näe toisiaan. Eihän kukaan huomaa sitäkään, että vieraiden joukossa on kulta- ja samettivaatteisiin pukeutunut ilves. Juhlat huipentuvat ilotulitukseen.

"Kello lyö kaksitoista ja raketit syttyvät taivaalla. Niitä on kaiken värisiä ja ne pitävät hurjaa ääntä ilmaan lentäessään. Ne muodostavat värejä ja kuvioita ja yksi raketti piirtää ilmaan pormestarin muotokuvan."Mariasta on hauska ihailla hienoja ihmisiä ja raketteja, mutta ilves haluaa viedä hänet oikeisiin uudenvuoden juhliin. Niitä vietetään aukealla keskellä metsää. Vieraat ovat metsän eläimiä. Jopa uneliaat karhut ovat nousseet talviuniltaan juhlan ajaksi.

Tunnelma metsän juhlissa on lämpimämpi kuin pormestarin vastaanotolla. Kun juhlat on juhlittu, ilves saattaa Marian kotiin. Aikuisille ei uudenvuoden seikkailusta kannata hiiskua, mutta omassa sydämessään Maria vaalii muistoa kalliina aarteenaan.

Seija Juvan kauniit sinisävyiset maalaukset sopivat hienosti kirjan kuvitukseksi. Kuvat on sijoiteltu enimmäkseen koko aukeaman kuviksi tekstisivujen väliin, jolloin ne tulevat parhaiten näkyviin. Tekstiaukeamilla kuvia ei välttämättä ole lainkaan, joten ihan pienelle lapselle en kirjaa lukisi. Viisivuotiaanikin mielenkiinto tahtoo herpaantua, kun kuvat puuttuvat aukeamalta.

Ilveksen uusivuosi on tunnelmaltaan, tekstiltään ja kuvitukseltaan ihana kokonaisuus. Suosittelen sitä lämpimästi.


Sinikka Salokorpi: Ilveksen uusivuosi
Kuvitus: Seija Juva
Kustantaja: Perhemediat Oy 2012 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti