perjantai 31. tammikuuta 2020

Helmikuu on loistava kirjakuu


Huomenna käyntiin pyörähtävä helmikuu on täynnä kirjanystävää sykähdyttäviä teemapäiviä.

Helmikuun 5. päivänä juhlitaan kansallisrunoilijaamme J. L. Runebergia. Runebergin päivää vietetään runoilijan syntymäpäivänä. Täältä löytyy kirjavinkki Runebergin päiväksi.

Helmikuun 5. päivä on myös Maailman ääneenlukupäivä (World Read Aloud Day). Maailman ääneenlukupäivää vietettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2010. Kymmenessä vuodessa siitä on kasvanut miljoonien lukijoiden, kirjailijoiden ja kuuntelijoiden maailmanlaajuinen liike. Päivän tarkoituksena on tuntea ja jakaa ääneenlukemisen tuottamaa iloa ja toisaalta tuoda esiin lukutaidon merkitystä perustavanlaatuisena ihmisoikeutena, joka kuuluu kaikille.

Heti seuraavana päivänä 6. helmikuuta juhlitaan saamelaisten kansallispäivää. Lukulamppu.fi:ssä on listattu mielenkiintoisia linkkejä saamelaiseen kirjallisuuteen ja kultuuriin liittyen. Täältä puolestaan löytyy lastenkirjavinkki saamelaisten kansallispäiväksi.

Helmikuun 8. päivänä on Lainan nimipäivä, jonka Suomen kirjastoseura kehitti kampanjapäiväkseen vuonna 1984. Viime vuonna kirjastoseura siirtyi järjestämään valtakunnallista Kirjaston päivää 19. maaliskuuta tasa-arvon ja Minna Canthin päivänä. Silti monissa kirjastoissa on ohjelmaa Lainan päivänäkin. Kannattaa pitää silmät auki, juhlitaanko omassa kirjastossa. Lainan päivänä luettavaksi sopivat tietysti kirjastoaiheiset kirjat. Vinkkejä löytyy täältä, täältä tai täältä.

Sunnuntaina 9. helmikuuta voi hyvällä omallatunnolla lukea vaikka koko päivän, sillä silloin vietetään Lukurauhan päivää. Suomen Kirjasäätiö julistaa vuosittain helmikuun toisena sunnuntaina kaikelle kansalle yleisen ja yhtäläisen lukurauhan ja kutsuu ihmiset rauhoittumaan kokonaiseksi päiväksi kirjan äärelle. Keskellä hektistä elämäämme tällainen päivä on kovasti kaivattu. Lukurauhaa etsitään tässä kuvakirjassa, joka sopii mitä mainioimmin luettavaksi lapsen kanssa Lukurauhan päivänä.

Monet koululaiset viettävät helmikuussa talvilomaa. Talviloma on mitä sopivin ajankohta omistautua lukuharrastukselle. On aika penkoa hyllystä lukematta jääneet teokset tai hakea kassillinen kirjoja kirjastosta. Jos lukemisen lisäksi jää aikaa muuhunkin, julkaisen lähempänä talviloman alkua lastenkirjojen innoittaman vinkkilistan talvilomalle sopivista puuhista.

Helmikuun 21. päivänä vietetään kansainvälistä äidinkielen päivää. Unescon julistaman vuosittaisen teemapäivän tarkoituksena on juhlistaa kielellistä monimuotoisuutta ja monikielistä opetusta sekä muistuttaa äidinkielen tärkeästä roolista opetuksessa.

Helmikuun lopulla 28. päivänä juhlitaan Suomen kansalliseeposta Kalevalaa. Kalevalan päivä on myös suomalaisen kulttuurinpäivä. Kalevalaan voi tutustua vaikkapa kolmessa minuutissa Yle Areenan ohjelman 10 x Kalevala myötä. Vinkkejä kirjoista, joissa Kalevalan kertomuksia kerrotaan lapsentasoisesti löytyy täältä.

Tänä vuonna helmikuu on päivää pidempi kuin yleensä. On nimittäin karkausvuosi. Karkauspäivän lukemisiksi sopivat esimerkiksi seuraavat lastenkirjat:
  • Leena Szilvay — kuv. Marjatta Karjalainen: Lumiukon karkauspäivä. Oy Satusiivet-Sagovingar Ab / Lasten Parhaat Kirjat 1997.
  • Annina Holmberg — kuv. Virpi Talvitie: Karkausyön ratikkamatka. WSOY 2010.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti