maanantai 6. tammikuuta 2020

Legenda neljännestä itämaan tietäjästä

Osa maailman lapsista saa lahjansa vasta loppiaisena. Tämän opimme tyttäreni kanssa joulukuussa Satomi Ichikawan ja Robina Beckles Willsonin kirjasta Hauskaa joulua! — Maailman lapset joulupuuhissa. Esimerkiksi Italiassa ja espanjankielisissä maissa on tänään lahjojenjakopäivä.

Loppiaista vietetään itämaan tietäjien muistoksi. Monissa maissa päivää kutsutaan kolmen kuninkaan juhlaksi. Raamatun mukaan itämaan tietäjät seurasivat tähteä ja saapuivat kumartamaan Jeesus-lasta kallisarvoisia lahjoja tuoden. Katolisen perinteen mukaan itämään tietäjiä oli kolme: Caspar, Melchior ja Balthasar. Raamattu ei kuitenkaan kerro tietäjien lukumäärää saati nimiä.

Mig Holderin kertoma ja Tony Morrisin kuvittama kuvakirja Neljäs tietäjä kertoo vanhaan legendaan perustuvan kertomuksen neljännestä tietäjästä, joka ei ehtinyt kolmen muun matkaan.Artaban-niminen mies oli läsnä, kun Caspar, Melchior ja Balthasar havaitsivat taivaalla tähden, jonka uskoivat merkitsevän ennustetun kuninkaan syntymää. Caspar, Melchior ja Balthasar ryhtyivät heti tekemään matkasuunnitelmia, mutta nuorta Artabania he eivät olisi halunneet mukaansa.

"'Mutta en halua mitään muuta niin kovasti', sanoi Artaban. 'Minulla on outo tunne, että tähden myötä löydän uuden kuninkaan lisäksi elämän tarkoituksen.'"

Kolme viisasta tietäjää myöntyivät ottamaan Artabanin mukaan matkaan, jos tämä saapuisi ajoissa sovitulle lähtöpaikalle. Artaban ryntäsi myymään omaisuutensa, varustamaan itsensä matkaan ja hankkimaan kuninkaalle kallisarvoiset lahjat: sinisen safiirin, punaisen rubiinin ja kaikkein jaloimman helmen.

Matkalla lähtöpaikalle Artaban kohtasi ryöstetyn miehen, joka makasi tien varressa henkihieverissä. Hän pysähtyi auttamaan miestä, vaikkei ehtisikään sitten ajoissa kohtaamispaikalle. Kaiken lisäksi hän joutui luovuttamaan safiirinsa saadakseen miehelle hoitoa.

Myöhästyttyään kolmen viisaan miehen matkasta Artaban päätti seurata tähteä yksin. Kuukausien päästä hän saapui Betlehemiin, jossa oli syntynyt Jeesus-niminen lapsi. Artaban sai kuulla, että lapsen syntymän tähden kuningas Herodes oli määrännyt kaikki alle kaksivuotiaat poikalapset surmattaviksi. Pelastaessaan erään poikavauvan hengen Artaban menetti rubiininsa.

Jeesusta vaan ei löytynyt. Joku sanoi hänen perheensä paenneen Egyptiin. Artaban suuntasi siis Egyptiin, muttei löytänyt etsimäänsä kuningasta. Hän taivalsi etsien kuukausia, vuosia ja vuosikymmeniä.

Yli kolmenkymmenen vuoden päästä Artaban oli pääsiäisaikaan Jerusalemissa. Siellä hän tuli käyttäneeksi viimeisen kallisarvoisen aarteensa ostaessaan orjatytön vapaaksi. Pian sen jälkeen hän viimein näki etsimänsä juutalaisten kuninkaan, Jeesuksen, miehen, joka raahautui tietä pitkin kasvot veressä kohti kuolemaansa.

Pettymys valtasi Artabanin ja hän koki koko elämänsä turhaksi. Onnettomana hän kertoi elämäntarinansa vieressään seisseelle naiselle.

"Nainen kuunteli koko pitkän tarinan ääneti. Kun Artaban oli lopettanut, hän sanoi: 'Minusta sinä käytit hyvin omaisuutesi. Mikäpä olisi sen arvokkaampaa kuin miehen terveys, lapsen henki ja naisen vapaus.'
   Artaban käänsi surulliset kasvonsa naisen puoleen, joka kietoi kätensä hänen harteilleen.
   'Luulenpa, että etsiessäsi häntä olet löytänyt elämän tarkoituksen!'"

Niin se taitaa olla, ettei todellinen onni tässä elämässä löydy aarteista, vaan muiden auttamisesta ja hyvien tekojen tekemisestä.

Hyvää loppiasta!


Mig Holder: Neljäs tietäjä
Kuvittanut: Tony Morris
Englanninkielinen alkuteos: The Legend of the Fourth Wise Man
Suomennos: Risto K. Träff
Kustantaja: Ristin Voitto ry. 1993


Pieni Helmet-lukuhaaste 2020
Merkitsen kirjan listallemme kohtaan 16 "kirjassa pelastetaan ihminen".

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti