keskiviikko 8. tammikuuta 2020

Ruusun salaisuus on lasten mysteeriromaani parhaimmillaanMartin Widmarkin kirjoittama ja Ola Skogängin kuvittama Ruusun salaisuus on niin jännittävä lasten mysteerikertomus, että aikuinenkin on täpinöissään.

Tässä eräänä iltana tyttäreni ihmetteli, miksei äiti jo tule lukemaan iltasatua, miksi äidillä kestää hammaspesulla niin kauan. No, äidin oli ihan pakko lukea Ruusun salaisuus loppuun. Tarina oli niin mukaansatempaava, ettei sitä yksinkertaisesti voinut keskeyttää ja jättää seuraavalle päivälle.

Viisivuotiaani saa odottaa vielä useamman vuoden ennen kuin pääsee kirjaa lukemaan. Päähenkilö Stefan on 12-vuotias, enkä suosittelisi kirjaa kovin paljon sitä nuoremmille. Vai aliarvioinko lapsia? Itsehän kyllä luin 12-vuotiaana jo Agatha Christien tarinoita. Joka tapauksessa juoni tuntuu aika hurjalta.

Stefan viettää isänsä kanssa joulua kahden, sillä Stefanin äiti, ansiokas insinööri on hirttäytynyt syksyllä. Ei isä eikä poika voi ymmärtää tapahtunutta. Mikään ei viitannut siihen, että äiti olisi ollut itsetuhoinen. Asia on liian kipeä, jotta siitä voisi puhua, ja joulu alkaa apeissa merkeissä.

Kaikki muuttuu, kun Stefan saa salaperäisen lahjan: suurennuslasin, jonka avulla hän pääsee äitinsä jättämien salaisten viestien jäljille. Alkaa näyttää siltä, ettei äiti riistänytkään henkeään, vaan joutui henkirikoksen uhriksi. Mikä pahinta, pian Stefan ymmärtää itsekin olevansa vaarassa.

Stefan lähtee seuraamaan äitinsä jälkiä pitkin Tukholmaa ja yrittää ratkoa äidin jättämät vihjeet ennen kuin Stefania varjon lailla seuraava pyöreäsilmälasinen mies saa hänet kiinni.

Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1918, eli kyseessä on historiallinen romaani. Itse olen hulluna historiallisiin kertomuksiin, mutta tässä tarinassa historia on mukana sen verran hienovaraisesti, ettei se varmaankaan häiritse vähemmän intohimoisesti historiaan suhtautuvia.

Kirjan visualisuuteen on panostettu kunnolla. Kuvituksen on tehnyt arvostettu ruotsalainen sarjakuvataiteilija Ola Skogäng, ja kirja onkin kiehtova yhdistelmä lastenromaania ja sarjakuvakerrontaa. Osa tekstistä esitetään puhekuplina.

Widmark, joka on koulutukseltaan opettaja, on kertonut pyrkivänsä erityisesti siihen, että hänen kirjansa olisivat helppolukuisia ja saavutettavia. Tässä kirjassa kuvitus taatusti auttaa säilyttämään kiinnostuksen, silloinkin kun on vaikea yleensä keskittyä perinteisen näköiseen romaaniin. Myös juoni vetää niin hyvin, että tekstiä on suorastaan pakko ahmia.

Tulin ostaneeksi kirjan hetken mielijohteesta, kun sain sen huomattavalla alennukseksella. Olin lukenut siitä hyviä arvosteluja, ja kenties sen nimi herätti minussa alitajuisia mielleyhtymiä Umberto Econ loistavasta Ruusun nimestä. Ruusun nimen kanssa kirjalla ei ole mitään tekemistä, mutta silti ostos ehdottomasti kannatti.


Martin Widmark: Ruusun salaisuus
Kuvitus: Ola Skogäng
Ruotsinkielinen alkuteos: I rosens mitt
Suomennos: Outi Menna
Kustantaja: Tammi 2018


Pieni Helmet-lukuhaaste 2020
Kirja sopii ainakin seuraaviin pienen Helmet-lukuhaasteen kohtiin:
4. Kirjassa kohdataan pelkoja
12. Kirja kirjailijalta, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa
16. Kirjassa pelastetaan ihminen

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti