torstai 9. heinäkuuta 2020

Onnellinen kirjastokortin omistaja

— Äiti, koska mä saan oman kirjastokortin? tyttäreni S kysyi eilen.
— Sitten kun haluat, vastasin.
— Mä haluun nyt.
— Ei se tietenkään ihan just nyt onnistu, selitin.
— Äääää. Mut kun mä haluun.
— Okei, sovitaan, että huomenna, lupasin.
— Jee! Onnellinen hymy levisi kuusivuotiaani kasvoille.

Illalla googlasin, voiko kuusivuotias todellakin saada oman kirjastokortin. Ikärajaa ei näyttänyt olevan. Tarvittaisiin vain osoite Suomessa ja kuvallinen voimassaoleva henkilötodistus.

S:n passi on menossa vanhaksi ensi viikolla, joten totesin, että kirjastokortti on paras hankkia mahdollisimman pian. Täytin ja printtasin valmiiksi kirjastokorttihakemuksen, ja tänään lähdimme korttia hankkimaan.

S otti reippaasti repun selkäänsä ja julisti kantavansa itse omat lainansa. Ennen minä olen joutunut kantamaan kaikki lainaamamme kirjat.

S näytti niin suurelta marssiessaan reppu selässä kirjaston ovista sisään. Milloin minun vauvastani tuli näin iso tyttö?




Kirjastokortin hankkiminen onnistui helposti. Avulias virkailija naputteli aikansa tietokonetta pleksisuojan takana, katsoi henkilöllisyystodistuksemme ja ojensi sitten kirjastokortin allekirjoitettavaksi. Katselin hymyillen, kun S raapusti korttiin suurin tikkukirjaimin etunimensä. Ja niin hänestä tuli onnellinen kirjastokortin omistaja.


Tässä se nyt on: upouusi kirjastokortti


Mitähän sitä lainaisi?


Ensimmäiseksi lainakseen omalla kirjastokortilla S valitsi kaksi Risto Räppääjä -kirjaa. Lisäksi keräsin joukon kuvakirjoja, mutta S intoili vain Risto Räppääjistä.


"Osaan lainata itse, ei tarvitse auttaa."


"Risto Räppääjät tulee mun reppuun, kanna itse loput."


Ensimmäiset lainat omalla kortilla





4 kommenttia:

  1. Kyllä oman kirjastokortin saaminen on tärkeä hetki! Se tuo mukanaan vastuuta, mutta myös itsemääräämisoikeutta. Ja toivottavasti sen avulla saa monia unohtumattomia lukukokemuksia.

    Hieno muuten tuo Helmet-kirjastojen lastenkortti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan kivan näköinen tuo lastenkortti. Vaihtaisin mielelläni oman kauhtuneen ja kuluneen korttini siihen.

      Itsemääräämisoikeutta - sitä juuri kortti tuo. Tyttären ulottuvilla ovat nyt kirjat, joista sanon: mä en lainaa tuota. Harmi, ettei oman kirjastokortin saaminen tehnyt S:stä samalla taianomaisesti lukutaitoista. Tajusin juuri, että minähän joudun lukemaan ääneen ne itselleni ei-niin-mieluisat kirjatkin.

      Poista
  2. Koska S lainasi omat kirjansa itse, tarkoittaako se, että hän oli myös valinnut PIN-koodin kortilleen ja opetteli sen ulkoa? Erilaisten turvakoodien ja salasanojen opetteleminen on hyödyllinen taito nykymaailmassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjastokortin pin-koodin sai valita itse. Olimme jo kotona miettineet helpon koodin siltä varalta, että sen saisi päättää itse. Totta, että koodien opettelu on nykymaailmassa taito, jota kannattaa harjoitella jo varhain.

      Poista