maanantai 13. heinäkuuta 2020

Kaarle tutustuu elämään maatilalla

Kun herra ja rouva Kiiltokenkänen kopistelevat aamulla töihin, Kaarle nousee koiranpedistään, painaa punaisen baskerin päähänsä ja suuntaa seikkailemaan yhdessä rakkaan ystävänsä Lordi Nukkasukan kanssa.

Kirjoitin Alex T. Smithin ensimmäisestä Kaarle-kirjasta toukokuussa. Kesälomareissullemme nappasin mukaan viimeisimmän suomennetun osan Kaarle maatilalla (Art House 2020).




Kaarle tuntee tarvitsevansa raitista ilmaa, ja niinpä Kaarle ja Lordi Nukkasukka päättävät lähteä maaseudulle.

"He löysivät maaseudun melko pian. Kaarle oli yllättynyt siitä, kuinka tosi iso se oli, ja tosi vihreä. Lordi Nukkasukka päätti, että hänkin kaikesta huolimatta piti siitä."

Mutkattomasti Kaarle pääsee auttelemaan maatilan töissä Villaperän maatilalla. Tilan farmari rouva Pötsilä tarvitseekin juuri sopivasti apua, sillä iltapäivällä hänen tilallaan pidetään maalaismarkkinat ja hänellä on kädet täynnä työtä.

Niinpä Kaarle ryhtyy keräämään munia, ajamaan lampaita, lenkkeilyttämään hevosia ja pesemään possuja. Lordi Nukkasukka tyytyy lähinnä katselemaan Kaarlen uurastusta.

Iltapäivällä on aika rentoutua ja nauttia maalaismarkkinoiden tunnelmasta ja annista. Kakkukojusta täytyy tietysti maistaa jokaista kakkulajia.

Markkinoilla jaetaan palkintoja parhaille vihanneksille ja valitaan kauneimpia eläimiä. Kuinkahan rouva Pötsilän possujen käy Kauneimmat possut -kilpailussa Kaarlen käsittelyn jälkeen?

Kun suuri, hurja härkä pillastuu, Kaarle saa tuttuun tapaan taas tilaisuuden pelastaa päivän.

Rouva Pötsilä palkkaisi mielellään Kaarlen vakituisesti maatilalleen, mutta mukava peti herra ja rouva Kiiltokenkäsen luona jo kutsuu seikkailun uuvuttamaa Kaarlea.

Sitä paitsi seuraavana päivänä odottaa uusi seikkailu jossain toisaalla. Kaarlehan saattaa päästä vaikka parrasvaloihin (Kaarle parrasvaloissa ilmestyy syksyllä).

Kuten Kaarle-kirjoissa yleensäkin, juoni kulkee hyvin. Huumorilla höystettyä tarinaa on helppo ja nopea lukea. Kaarle-sarja sopisi loistavasti itseluettavaksi pienelle lukijalle. Puna-musta-valkoinen kuvitus tukee lukemista ja saa nauramaan tavan takaa.

Luin kirjan kuusivuotiaalleni ääneen, ja vaikka kirjassa on 96 sivua, me luimme sen kokonaan yhdellä kertaa. Hauskaa oli, ja tytär pyysi lisää. Onnistuneen kirjan merkki!


Alex T. Smith (teksti ja kuvitus): Kaarle maatilalla
Englanninkielinen alkuteos: Claude in the Country
Suomennos: Riina Behl
Kustantaja: Art House Oy 2020


Pieni Helmet-lukuhaaste 2020 
Merkitsen kirjan listallemme kohtaan 17 "kirjassa kerrotaan elämästä maaseudulla".




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti