perjantai 3. toukokuuta 2019

Kevätpörriäinen on surissut jo 70 vuotta

Mistä on kysymys, kun keväällä arat, pienet koululaiset lähestyvät kadulla lehtinippu kädessään? Kevätpörriäinen on ilmestynyt!


Täällä Helsingissä alakoululaisten myymä Kevätpörriäinen on joka keväinen instituutio. Kevätpörriäinen on lastenlehti, jota julkaisee Helsinki-Uusimaan Luokanopettajat ry. Lehden sisältö on koottu alakoululaisten omista kirjoituksista ja piirustuksista. Lapset huolehtivat myös itse lehden myynnistä. Lehti maksaa viisi euroa, josta myyjä saa pitää yhden euron myyntipalkkiona.

Tämänvuotinen Kevätpörriäinen on ollut nyt myynnissä reilun viikon. Itse en ole pieniin myyjiin törmännyt, mutta onneksi äitini toi meille ostamansa lehden.

Tänä vuonna Kevätpörriäinen täyttää jo 70 vuotta. Se oli siis olemassa jo, kun omat vanhempani kävivät koulua. 

Lehden 70-vuotisjuhlan kunniaksi tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio ovat kirjoittaneet lehteen pienen tervehdyksen. He kirjoittavat muun muassa näin: "Onnittelemme lämpimästi 70-vuotiasta Kevätpörriäistä ja kiitämme kaikkia koululaisia, jotka ovat vuosien varrella osallistuneet lehden tekoon. Teitä on paljon!"

Ensimmäinen Kevätpörriäinen-lehti ilmestyi keväällä 1949. Lehteä toimitti Lapinlahdenkadun kansakoulussa opettava Valle Ojaniemi, joka myös keksi lehden nimen. Kerrotaan, että Opettajayhdistyksessä nimeä pidettiin ensin liian kevytmielisenä.*

Muistan, miten hauska oli lapsena piirtää kuvia ja kirjoittaa juttuja Kevätpörriäiseen. Kevätpörriäistunnit olivat vapaampia kuin muut koulutunnit. Saimme tehdä ryhmätyötä ja jutella työskennellessämme.

Kun uunituoreet Kevätpörriäiset lopulta sitten saapuivat koululle, jännitettiin olisiko lehdessä jonkun tutun kirjoitus tai peräti oma juttu! Minun töitäni ei koskaan julkaistu, mutta riemu oli suuri, jos edes oman koulun nimi löytyi lehdestä. Huomasin muuten, että nykyisin oppilaan koulua ei ole mainittu lehdessä.

On selvä, ettei onni saada töitään julki osu kovinkaan monen kohdalle, sillä jo ensimmäisen Kevätpörriäisen ilmestyessä Helsingin kansa- ja kansalaiskouluissa oli 16 000 oppilasta.* Nykyisin Helsingin suomenkielisissä alakouluissa on noin 30 000 oppilasta.** Raadilla taitaa olla melkoinen työ valitessaan julkaistavia töitä!

Päätoimittaja Liisa Vasamies kertoo lehden alussa: "Valinta on aina kovin vaikea, mutta työryhmä pyrkii valitsemaan julkaistavat siten, että kaikista osallistuneita kouluista tulisi lehteen jotakin. Lisäksi yritämme saada tasapuolisesti juttuja eri alakoulujen luokka-asteilta."

Kuten varmaan suurin osa Helsingissä kouluja käyneistä, olen toki minäkin aikoinani myynyt Kevätpörriäisiä. Olin aika ujo lapsi, ja lehtien myyminen oli minulle itseni voittamista. 

Muistoni ovat kuitenkin pelkästään positiivisia. Sain huomata, kuinka ystävällisiä ihmiset yleensä olivat. Jotkut halusivat maksaa vähän ekstraa, että pieni myyjä saisi paremman tienestin. Opin, ettei ulkonäön perusteella kannata tehdä ennakkopäätelmiä. Juuri se, josta ajattelin, että tuo ei ainakaan osta, saattoi olla erinomainen asiakas.

Aikuisena lukijana koen Kevätpörriäisen kurkistuksena koululaisten ajatusmaailmaan. Joskus jutut naurattavat ja joskus hämmästyttävät ja yllättävät tarkkanäköisyydellään ja kypsyydellään. Luen aina ensimmäiseksi vitsit ja yleisönosaston ja sitten syvennyn muihin kirjoituksiin.

Tänä vuonna lehden teemana on "Kaikenmaailman keksinnöt". Lapset ovat kirjoittaneet muun muassa seuraavista aiheista: "Minä sain Nobelin", "Hei, keksin superaineen!", "Millä kuljetaan sadan vuoden päästä?", "Puoliksi kone, puoliksi ihminen", "Robottiopettajan työpäivä" jne.

Sanaselityksissä olisi saattanut monella aikuisellakin mennä sormi suuhun. Lapset on laitettu selittämään kemianalaan liittyviä sanoja. Osaisitko itse selittää, mitä tarkoittaa vinovene, rubidium, pumpetti tai härmistys?

Lehti on iloisen värikylläinen aivan toista kuin alkuaikojen mustavalkoiset lehdet. Kaikki tila on varattu lasten omille töille. Ilmoituksia tai aikuisten kirjoituksia ei lehdessä enää ole, niin kuin joskus aikoinaan.

Jos onnistut saamaan Kevätpörriäisen käsiisi, suosittelen ehdottomasti tutustumaan siihen!



VIITTEET
* https://peda.net/yhdistykset/slo/piirit/humlo/kev%C3%A4tp%C3%B6rri%C3%A4inen
** https://www.avoindata.fi/data/fi/dataset/helsingin-perus-ja-2-asteen-opetuksen-oppilasmaarat-kouluittain

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti