perjantai 10. toukokuuta 2019

Anniina Ballerina - hiiri joka ei lakannut tanssimasta

Tyttäreni tanssikoulussa oli tänään avoimet ovet ja pääsimme seuraamaan, mitä tunneilla oikein tapahtuu. Pieniä tanssijoita katsellessani tulvivat mieleen muistot omilta balettikouluvuosiltani. 

Olen viime aikoina lueskellut tanssiaiheisia lastenkirjoja. Tällä hetkellä itselleni rakkain niistä on Anniina Ballerina



Useimmille pikkutyttöjen vanhemmille Anniina Ballerina on varmaa tuttu hahmo televisiossakin pyörineestä piirrossarjasta. Tänään esittelyssä on kuitenkin alkuperäinen Anniina Ballerina. Katharine Holabirdin kirjoittama ja Helen Graigin kuvittama ensimmäinen Anniina Ballerina -teos ilmestyi jo vuonna 1983 englanniksi nimellä Angelina Ballerina.

Oma painokseni on vuodelta 2001, suomentajana Arja Kantele. Painos on myyty loppuun varmaan jo aika päiviä sitten. Etsin omaa kappalettani pitkään, ennen kuin vihdoin löysin kirjan kirpparilta. 

Anniina on reipas hiirityttö, joka haaveilee tulevansa ihan oikeaksi ballerinaksi. Hän tanssii aina ja joka paikassa. Hyppely vie huomion muilta asioilta ja arkiset askareet sujuvat huonosti. Vanhemmat hermostuvat alituiseen loikkimiseen ja päättävät, että on parasta pistää tyttö balettitunneille.

Balettikoulussa Anniina saa tanssia sydämensä kyllyydestä, joten muut asiat alkavat sujua paremmin. Lopulta vuosien harjoittelun jälkeen Anniinasta tulee ”maineikas ballerina Mademoiselle Anniina, jonka lumoavaa tanssia tultiin katsomaan matkojenkin takaa”. 


Kirjan viehätys perustuu omasta mielestäni Helen Graigin herkkään kuvitukseen, jossa Anniina Ballerina näyttäytyy aivan eri näköisenä kuin myöhemmin piirrossarjassa. Hän näyttää enemmän oikealta hiireltä. 

Kuvat ovat täynnä kiinnostavia yksityiskohtia, joita olisin itse lapsena tutkinut hartaasti, jos minulla olisi tämä kirja silloin ollut. Tyttärelläni ei ole samanlaista yksityiskohtien arvostusta, ja kirjan vaalea värimaailma tuntuu olevan liian hailakka hänen makuunsa.

Meillä on muutama pikkukirja piirrossarjan Anniinasta, ja tyttäreni taitaa arvostaa niitä enemmän kuin aitoa ja alkuperäistä Anniina ballerinaa. Harmi.

Pikkukirjoja TV:stä tutusta Anniina Ballerinasta. Julkaissut Buster Nordic A/S 2017.


Katharine Holabird: Anniina Ballerina
Englanninkielinen alkuteos: Angelina Ballerina
Kuvitus: Helen Craig
Suomennos: Arja Kantele
Kustantaja: WSOY 2001


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti