lauantai 18. toukokuuta 2019

Museokierros amoriinien johdolla

Tänään on kansainvälinen museopäivä, ja sen kunniaksi olen kaivellut hyllyistämme esiin museoaiheisia lastenkirjoja.

Rakastan museoita. Opintoja aloittaessani olin päättänyt suunnata museoalalle. Museoala ei kuitenkaan minua halunnut, joten toisin kävi. Olen silti ahkera museoissa kävijä. Tänään kannattaakin suunnata museoon, sillä moniin museoihin pääsee ilmaiseksi museopäivän kunniaksi ja joissain on erikoisohjelmaa.

Jossain vaiheessa ajattelin, että kertoisin tänään uusimmasta kotimaisesta lapsille suunnatusta museoaiheisesta kirjasta eli Elina Kuorelahden kirjoittamasta ja Nunnu Halmetojan kuvittamasta Museoseikkailu-kirjasta. Olen kuitenkin ehtinyt lukea kirjasta esittelyn jo useammastakin blogista, joten päätin valita toisen teoksen.

Minerva Keltasen kirjoittama ja Nadja Sarellin kuvittama Putto, Putti ja Putte Sinebrychoffin taidemuseossa kertoo kolmesta amoriinista, joiden matkassa tutustutaan Sinebrychoffin taidemuseoon, joka on myös kotimuseo. Helsingissä sijaitsevista museoista Sinebrychoffin taidemuseo on tällä hetkellä ihanan Cygnaeuksen gallerian lopetettua suosikkini.


Kirjan päähenkilöt ovat kolme pientä amoriinia, jotka kaipaavat viilennystä kuumaan kesäiseen päiväänsä.

"- Olisi kiva mennä jonnekin vilvoittelemaan, Putti huokaisi.
- Hei, mennään tuonne Sinebrychoffin taidemuseoon, siellä on varmasti vähän viileämpää! Putto innostui.
- Mutta mitä siellä museossa oikein on? Putte puolestaan ihmetteli.
- Siellä on kaikkea kivaa ja mielenkiintoista, siellä on kuninkaita ja kuningattaria, hopea-aarteita ja huonekaluja sekä pikkuisia muotokuvia, joita kutsutaan miniatyyreiksi!"

Kirjaan on valittu museosta muutamia taideteoksia, joihin amoriinit tutustuvat lähemmin. Teokset on personoitu eli amoriinit keskustelevat niissä näkyvien hahmojen kanssa.

Juhlavassa kullankeltaisessa salissa he kohtaavat tuolin käsinojassa majailevan egyptiläisen sfinksin, joka pitää arvoituksista. Toisessa huoneessa he näkevät kaksi ilkikurista sisarta, jotka suurissa pitsikauluksissaan näyttävät ihan kaksosilta.

Kuninkaallisiakin tulee vastaan. Puuteri kutittaa kuningas Kustaa III:n nenää ja kuningatar Kristiina haaveilee jättävänsä kuninkaalliset velvollisuutensa ja muuttavansa Roomaan.

Amoriinit tapaavat myös eläimiä. Pieni valkoinen koira tuo ruokaa spitaalia sairastavalle Rocchukselle, jota muut ihmiset karttavat. Suuri joukko eläimiä on kerääntynyt kuuntelemaan Orfeuksen ihmeen ihanaa soittoa.

Amoriinit ihmettelevät, keneltä on jäänyt kesken eräässä maalauksessa näkyvä ateria. Syyllinen löytyy kuorsaamassa marmoripedillä. Pieni pullea Cupido ilahtuu nähdessään ystävänsä museossa ja toivottaa nämä tervetulleiksi uudelleenkin.

Kirjassa aina yksi aukeama on omistettu yhdelle taideteokselle. Aukeaman tekstisivulla on valokuva teoksesta ja toisella sivulla on Nadja Sarellin piirtämä kuva, jossa amoriinit ovat juttusilla teoksen hahmojen kanssa.

Kaikki yritykset tehdä taidetta lapsille helpommin lähestyttäväksi ja ymmärrettäväksi, ovat kannatettavia, ja siksi pidin tästä kirjasta.

Kirjassa näkyvä Cornelis de Vosin maalaus Kaksi sisarta oli muuten lapsena oma suosikkini Sinebrychoffin taidemuseon kokoelmasta. Sitä esittävä postikortti oli pitkään aarteeni.


Putto, Putti ja Putte Sinebrychoffin taidemuseossa
Teksti: Minerva Keltanen
Kuvitus: Nadja Sarell 
Sinebrychoffin taidemuseon julkaisuja
Kustantaja: Valtion taidemuseo 2007


VINKKI

Tässä on muutamia muita museoaiheisia lasten kuvakirjoja:

  • Elina Kuorelahti & Nunnu Halmetoja: Museoseikkailu, Nemo 2019
  • Joanne Liu: My Museum, Prestel Publishing Ltd. 2017
  • Katariina Heilala, Maiju Tuisku & Päivi Arenius: Päivä Kansallismuseossa, Tammi 2016 
  • Anna Finnilä et al.: Melkoinen museoretki, Helsingin kaupunginmuseo 2011
  • Katri Kirkkopelto: Muusan ja maestron taideseikkailu, WSOY 2008
  • Lucy Cousins: Maisa käy museossa, WSOY 2008
  • Laurent de Brunhoff: Babarin taidemuseo, Perhemediat 2006

Alakouluikäisille sopii museon seikkailun tantereeksi muuttava lastenromaani:
Jukka-Pekka Koskinen: Mieletön museo, Karisto 2018
 





LUE MYÖS TÄMÄ:



Tehtävä Tukholmassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti