Muumeista pitävien ilmeinen kohde on Muumimaailma Naantalissa. Haluaisitko päästä halaamaan rakastettuja muumihahmoja, tutkia muumitalon läpikotaisin tai nauttia näytelmästä teatteri Emmassa? Uskaltautuisitko noidan mökille, hattivattien luolaan tai tapaamaan drontti Edvardia uimahuoneelle? Muumimaailmassa Muumilaakso muuttuu todeksi.
Muumeihin pääsee tutustumaan myös Tampereella maailman ainoassa Muumimuseossa. Museon ylpeys on se aito ja alkuperäinen Muumi-Talo, jonka Tove Jansson rakensi yhdessä Tuulikki Pietilän ja Pentti Eistolan kanssa. Museossa on myös useita muita samaan tapaan rakennettuja kuvaelmia eri muumitarinoista. Museon yhteydessä on lukukirjasto, johon voi istahtaa lukemaan muumikirjoja.
Jos haluaa nauttia muumeista ilman pääsymaksuja, kannattaa suunnata Porvooseen, jossa on Muumipuisto eli muumiaiheinen leikkipuisto.
Porvoossa ollessaan voi piipahtaa myös kansallisrunoilija J.L. Runebergin kotimuseossa. Koti näkyy Mauri Kunnaksen kirjassa Koiramäen Martta ja Ruuneperi. Kesäisin museon pihassa on lapsille leikkipaikka, jossa voi leikin kautta kokeilla, millaista oli elämä Runebergin aikaan.
Koiramäen ystäville löytyy kiva vierailukohde myös Tampereen Särkänniemessä. Siellä sijaitsee Koiramäen eläinpuisto, joka mainostaa itseään satumaatilana kaupungin sydämessä. Suloisten eläinten lisäksi voi tavata Koiramäen väkeä askareissaan. Tassuteatterissa esitetään näytelmä useita kertoja päivässä.
Koiramäen tarinoihin pääsee tänä vuonna uppoutumaan myös Seinäjoella Etelä-Pohjanmaan museon vaihtuvassa näyttelyssä nimeltään Koiramäen kartanolla. Lapset pääsevät tutustumaan leikin kautta Koiramäen ajan maalaiselämään. Museon esineitä saa koskea ja kokeilla. Elokuun puolivälissä museossa järjestetään koko perheen tapahtuma Koiramäki-teemalla.
Todelliset Mauri Kunnas -fanit suuntaavat Sastamalaan, jossa on Herra Hakkaraisen talo. Se on museo, jonka toiminnallisessa näyttelyssä lapset pääsevät kokemaan Mauri Kunnaksen maailman kaikilla aisteillaan ja leikkimään Mauri Kunnaksen kirjoista tutuissa miljöissä.
Sastamalan keskustassa sijaitsee myös suomalaisen kirjan museo Pukstaavi. Perusnäyttelyssä kerrotaan suomalaisen kirjan tarina alusta tähän päivään. Näyttely on toteutettu elämyksellisesti hyödyntäen interiöörejä, pienoismalleja, multimediasovelluksia, valo- ja videokuvaa, äänimaisemia, installaatioita ja taideteoksia. Museo sopii erilaisille kävijöille. Koska museon halutaan sytyttävän lukukipinän lapsissa ja nuorissa, Pukstaavissa "Saa koskea!".
Sastamalaan kannattaa matkustaa kesäkuun lopulla, sillä 28.-29.6.2019 siellä järjestetään Vanhan kirjallisuuden päivät. Päivillä voi tehdä löytöjä antikvariaattien myyntipöydistä tai keskittyä runsaaseen ohjelmaan. Lauantaiaamupäivänä on ohjelmaa lapsille. Tavattavissa on Tatu ja Patu sekä heidän luojansa Aino Havukainen ja Sami Toivonen. Nukketeatteri Sampo esittää kierrätykseen keskittyvän näytelmän Roska-aarre.
Niille, jotka haluavat kokea kesälomallaan taidetta, löytyy esimerkiksi näyttely Karoliina Pertamon kirjakuvituksista. Riimikissa karkuteillä -näyttely on nähtävissä Orimattilan taidemuseossa 4. elokuuta 2019 asti. Värikäs ja kujeileva näyttely tutustuttaa kotimaiseen lastenkirjallisuuteen laajalla rintamalla. Pertamo on kuvittanut kuvakirjoja, runoutta, romaaneja ja tietokirjoja. Näyttelyssä saa leikkiä ja lukea tai käpertyä jättisuuren Riimikissan kainaloon.
Saduista pitävät voivat suunnata Tampereelle Amurin työläismuseokortteliin, jossa pidetään kesä-elokuussa joka keskiviikko ja perjantai satutuokio perheen pienimmille.
Pääkaupunkiin matkustavien kannattaa käydä katsomassa uutta keskustakirjastoa Oodia, jonka kolmannen kerroksen Kirjataivas on arkkitehtoonisesti upea kokemus. Muista käydä ottamassa selfie kolmannen kerroksen lasiseinäkulmauksessa!
Helsingissä pääsee kesän ajan tapaamaan Pekka Töpöhäntää Päivälehden museon vaihtuvassa näyttelyssä. Kirjoitin näyttelystä huhtikuussa.
Kannattaa muistaa myös kesäteatterit. Suomi on pullollaan kesäteatteriesityksiä. Monissa niistä nähdään lastenkirjan tarina teatterin lavalle sovitettuna. Myös kirjastoissa on paljon ohjelmaa kesälläkin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti