maanantai 24. elokuuta 2020

Kutkuttava kirja Milla Marmorista jätti toivomaan jatkoa

Iltasatu oli luettu. Tytär oli kömpinyt omaan sänkyynsä, ja valot oli sammutettu. Hetken kuluttua pimeydestä kuului: "Äiti, se kirja, mikä me luettiin, oli tosi kiva."

Tämänkaltaiset kehut ovat harvinaisia kuusivuotiaani suusta. Toki hän useimmiten pitää lukemistamme kirjoista. Huomaan sen hänestä, tai hän vastaa, kun kysyn asiaa, mutta on harvinaista, että hän itse kehuu kirjaa.

Sami Järven kirjoittama ja Minttu Wikbergin kuvittama Milla Marmori ja kadonneen mummon mysteeri (Cozy Publishing 2017) oli siis kirja, josta tytär todella piti. Seuraavana päivänä hän nimittäin vielä kysyi, onko ilmestynyt muita Milla Marmori -kirjoja (ilmeisesti ei).

 

Kirja kertoo pienestä Milla-työstä, joka haaveilee yksityisetsivän ammatista. Kun isä lähtee työmatkalle, Milla menee mummolaan. Siellä vastassa on mysteeri, jota reipas tyttö ryhtyy selvittämään. Mummo on kadonnut. Milla löytää punaisen johtolangan, mutta sitä seuraamalla löytyy vain uusi mysteeri. 

Lankaa seuratessaan Milla humpsahtaa mummon tapetin läpi kukkaniitylle Kudelma-nimiseen paikkaan. Siellä asustaa varsin persoonallisia eläimiä. Millan mummo on kutonut jokaiselle hienot vaatteet, mutta joku kurjimus on varastanut ne. Milla lupaa selvittää arvoituksen.

"Milla oli lukenut monia tarinoita suurista seikkailuista, joille sankarit lähtivät.

Hän tiesi, että tämä oli oikea seikkailu.

Mummo sanoi, että sankari tekee sen, mikä on oikein ja mikä täytyy tehdä. - - Nyt Millakin tunsi itsensä sankariksi."

Eihän tämä olisi kirja eikä mikään, jos mysteeri ei selviäisi. Juhlittuaan ja tanssittuaan eläinten kanssa ratkaistun mysteerin kunniaksi, Millan on palattava mummolaan. Siellä odottaa yllätys.

Ymmärrän hyvin, miksi tyttäreni rakastui kirjaan. Arkitodellisuudesta irtaannuttava jännitävä tarina kutkuttaa, ja kuvitus on juuri tyttären tyyliä, koska siinä näkyy käsityön jälki.

Kirjoittaja Sami Järvi on käsikirjoittanut maailmalla palkittuja videopelejä ja kuvittaja Minttu Wikberg on palkittu tekstiili- ja vaatesuunnittelija. Heidän yhteistyönään on syntynyt erinomainen teos. 

Vain yksi asia häiritsi itseäni: teksti oli ladottu tosi pienellä fontilla. Keski-ikäistyvät silmäni eivät pitäneet siitä ollenkaan. Luulisi, että kohtalaisen suurikokoisessa kirjassa olisi voinut edes hiukan kasvattaa fonttikokoa.

Tytärkin löysi yhden napinan aiheen. Kirjassa oli kyljelleen keikautettu aukeama, ja sellaiset ovat hänen inhokkejaan.

Kaikesta huolimatta suosittelemme kirjaa lämpimästä kaikille, jotka pitävät mysteereistä, saduista, vinksahtaneesta huumorista, laadukkaasta kuvituksesta, mummoista, mummoloista, villapaidoista tai neulomisesta. Ja kaikille muillekin!


Milla Marmori ja kadonneen mummon mysteeri
Teksti: Sami Järvi
Kuvitus: Minttu Wikberg
Kustantaja: Cozy Publishing 2017 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti