maanantai 3. elokuuta 2020

Majakkakierros Suomenlahdella

"— Ja nyt sinä kerrot minulle, mikä on majakka, Ville kärtti, eikä Moonalla ollut mitään sen pyyntöä vastaan."

Raili Mikkasen kirjoittama ja Sirkku Linnean kuvittama Suomen lasten majakkakirja (Minerva 2018) on loistava tapa tutustua lasten kanssa majakoihin. Kirja tarjoaa faktatietoa majakoista punottuna kehyskertomukseen. Moona-lokki ja Ville-hylje tutustuvat yhdessä Suomenlahden majakoihin. Kirja on paitsi tietokirja myös kertomus ystävyydestä.




Moona-lokki on kotoisin Porvoon edustalta Söderskärin majakan tuntumasta. Se tuntee Söderskärin majakan läpikotaisin. Ville-hylje ei puolestaan ole koskaan kuullutkaan majakoista, eikä tiedä mitä ne ovat.

Moona osaa kertoa sille, että ihmiset ovat kautta aikojen yrittäneet varoittaa laivoja kareista. Vaarallisille vesille rakennettiin majakoita turvaamaan merenkulkijoiden tietä.


Söderskärin majakkasaari


Vaikka Moona tietää paljon Söderskärin majakasta, se ei ole koskaan nähnyt muita majakoita. Ville innostuu, kun Moona keksii, että olisi mahtavaa lähteä tutkimaan muitakin majakoita.

Useamman viikon reissullaan Moona ja Ville tutustuvat yhdeksään majakkaan ja siinä sivussa yhteen hylkyyn. (Sittemmin Raili Mikkanen on kirjoittanut hylyistä ihan oman kirjan, Suomen lasten aarrelaivat.) Ystävykset vierailevat seuraavissa kohteissa:

  • Söderskär
  • Suomenlinna
  • Porkkala
  • Gustavsvärn
  • Bengtskär
  • Isokari
  • Utö
  • Lågskär
  • Hylky Balder
  • Märket

Jokaisessa kohteessa ne etsivät jonkun, joka osaa kertoa niille majakasta. Oppaaksi löytyy kissa, hylkeitä, riskilä, turistiopas, merikihu, kirjailija nimeltään Markku, rantakäärme, ankerias ja sammakko.

Joka majakalla ystävykset saavat hyvinkin tarkkaa tietoa: koska majakka on rakennettu, millainen se on, miten kauas sen valo näkyy, miten siellä on ennen eletty ja mitä siellä nykyisin tapahtuu.

"Tämmöisiä olivat ne tarinat, jotka Moona ja Ville nyt kuulivat:
    Utön vedet ovat olleet niin vaarallisia, että jo 800 vuotta sitten täällä on ollut merimerkki. Siitäkin on lähes 500 vuotta, kun tänne määrättiin ensimmäiset luotsit laivoja opastamaan. Heidän tehtäviinsä kuului myös merkkitulien polttaminen.
    Ensimmäisen valotornin rakentamisesta on jo yli 250 vuotta. Siinä paloi yöllä kirkas valo, mutta päivällä oli poltettava jotain erityisen savuavaa, jotta savu varoittaisi laivoja pahimmista kareista. Majakoista huolimatta utöläiset ovat saaneet lähteä monen monta kertaa auttamaan haaksirikkoutuneita.
    Ensimmäinen majakka rakennettiin vuonna 1753. Sen suunnitteli Carl Hårleman, mutta rakentajat eivät noudattaneet hänen piirustuksiaan kovinkaan tarkasti. Torni oli silloin pyöreä, ja se oli tehty kivestä."


Moona ja Ville oppivat, että majakoita on erilaisissa paikoissa. Suomenlinnan majakka on kirkon tornissa saarella, jossa on paljon asukkaita. Myös Utöllä on asutusta, mutta useimmilla majakkasaarilla ei enää asuta. Majakanvartijoita ei nykyisin ole, sillä majakat on automatisoitu.

Porkkalan majakka on rakennettu niin matalalle luodolle, että on ihme, että sinne ylipäätään saatiin rakennettua mitään. Gustavsvärnin majakka on saarella, jossa muinoin sijaitsi komea merilinnoitus. Siitä on enää rauniot jäljellä.

Märketin majakka on luodolla, josta puolet kuuluu Suomeen ja puolet Ruotsiin. Mutkitteleva raja on piirretty kallioon valkealla katkoviivalla. Märketille saapuu paljon radioamatöörejä, sillä Märketillä on radioaalloilla oma maatunnus, mikä on aika erikoista pienelle luodolle.

Porkkalan majakan kallioluodolla on hylkeiden suojelualue. Muillakin majakkasaarilla suojellaan luontoa ja taataan lintujen perimärauha.

Osa majakoista palvelee nykyisin turistikohteina, kuten Söderskär ja Bengtskär. Olen itsekin käynyt turistina aika monella majakalla. Majakat ovat kiehtovia paikkoja, jotka ruokkivat mielikuvitusta.


Bengtskärin majakka


Kustantaja suosittelee Suomen lasten majakkakirjaa 5–12-vuotiaille. Ikähaarukka kuulostaa oikeansuuntaiselta. Tyttäreni oli viisi, kun ensimmäisen kerran luimme kirjaa. Silloin emme päässeet kirjaa kokonaan läpi, vaan luimme vain joistakin majakoista.

Kirja sopisi hyvin esimerkiksi iltasatukirjaksi, luettavaksi luku kerrallaan. Sirkku Linnean kaunis kuvitus auttaa pientä lukijaa/kuulijaa keskittymään pitkään tarinaan.


Raili Mikkanen: Suomen lasten majakkakirja
Kuvitus: Sirkku Linnea
Kustantaja: Minerva Kustannus Oy 2018



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti