sunnuntai 9. helmikuuta 2020

Lukurauhaa!



Hyvää lukurauhan päivää! Näin helmikuun toisena sunnuntaina Suomen Kirjasäätiö kutsuu suomalaiset rauhoittumaan kirjan äärelle. Lukurauhan päivä on se päivä vuodesta, jolloin kalenteriin voi jättää hyvällä omallatunnolla tilaa ainoastaan lukemiselle.

Kirjasäätiön lukurauhan laki hahmottelee suuntaviivat lukemiselle. Saa lukea yksin, yhdessä tai toiselle. Saa lukea missä lukupaikassa hyvänsä. Kiellettyä on toisen lukurauhan häiritseminen tai oman lukurauhan häiritseminen toissijaisilla toiminnoilla.

Muistan, kuinka kovasti minua olisi viime vuonna kiehtonut kokonaisen päivän omistaminen lukemiselle. Olimme lukurauhan päivänä lomalla Berliinissä, joten toiveeni jäi toteutumatta. Tänään aion ottaa vahingon takaisin.

Pikkulapsen äitinä joudun kaiketi käyttämään päivän lähinnä toiselle lukemiseen, mutta hauskaahan sekin on. Olen varautunut päivään kaivelemalla hyllystämme kirjoja, jotka ovat jääneet syystä tai toisesta lukematta. Ainakin näihin teoksiin olisi tarkoitus paneutua tänään:



Joulupukki toi tyttärelle Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin kirjan Ellen! — Taiteilija Ellen Thesleffin elämä ja villit värit (Teos 2019). Olemme sitä lueskelleet, mutta emme ole lukeneet vielä kertaakaan yhdessä kunnolla kannesta kanteen. Jospa tänään saisimme sen tehtyä.



Tove Janssonin teoksista seuraavana lukuvuorossa on Näkymätön lapsi ja muita kertomuksia (WSOY 2018). Tämä on siitä mukava muumikirja, että siinä on useita lyhyempiä kertomuksia. Koko kirjaa ei siis tarvitse lukea putkeen, jos haluaa välillä vaihtaa toiseen kirjaan.



Alex T. Smithin teos Kaarle kaupungilla (Art House 2019) oli kirjamessuostos, jota emme ole vielä ehtineet lukea. Kiehtoisi päästä jo aloittamaan tämä Pikku Kakkosestakin tutusta Kaarle-koirasta ja lordi Nukkasukasta kertova kirja. SIinä on kaksi erillistä tarinaa.


Raili Mikkasen kirjoittama ja Laura Haapamäen kuvittama Suomen lasten aarrelaivat (Minerva 2019) on kiinnostava tietokirja, jossa meillä vielä riittää lukemista. Se on jaettu lyhyempiin tarinoihin, joita voi lukea yhden tai useamman kerrallaan.

Mitä sinä ajattelit lukea tänään?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti