keskiviikko 26. helmikuuta 2020

Kokkaamaan mausteisia kikherneitä brontosauruksen tapaan

Villeä jännittää mausteinen ruoka, Vis-vis-visenttiä hermostuttaa kikherneet eikä Beppe oikein tykkää valkosipulista. Silti kolmikko on matkalla Beppen isoäidin luo kokkaamaan mausteisia kikherneitä.



Vis-vis-visentti ja Beppe ovat innostuneet intialaisesta ruuasta Ville Hytösen kirjoittamassa ja Mira Malliuksen kuvittamassa kirjassa Beppe ja mausteyllätys (Into 2019). Beppen isoäiti Mamma Brontosaurus rohkenee epäillä, onko intialaisessa ruuassa tarpeeksi rautaa ja vitamiineja, mutta päästää ystävät touhuamaan keittiöönsä.

Vis-vis-visentti on melkoinen tohelo, joten kommelluksilta ei vältytä, ja Beppekin saa tahran uuteen puseroonsa. 

Oman haasteensa asiaan tuo se, että Mamma Brontosaurus on valtavan SUURI. Mikä neuvoksi, kun hänen valkosipulipuristimensakin on niin iso, että sillä saa kerrallaan murskaksi sata kiloa valkosipulia? Se on ihan liikaa! Onneksi apu löytyy naapurista luolamies Uruk-Rögiltä.

Ahkera uurastus keittiössä palkitaan, kun kolmikko, Mamma ja luolamies käyvät syömään isoäidin suuren ruokapöydän ääreen.

"'Jännittääkö sinua vielä mausteinen ruoka?' kysyi Mamma minulta. 'Ei enää. Pelkäsin sitä aivan turhaan', vastasin. 'Eikä minua kikherneet, vis-vis!' intoili Vis-vis-visentti ja potkaisi vahingossa pienen kastelukannun hajalle. Beppekin myönsi pelänneensä aivan turhaan valkosipulia."

Kirjan opetus on, ettei kannata olla ennakkoluuloinen, vaan aina rohkeasti maistaa uusia ruokia. Eikä ruuanlaiton tarvitse olla ryppyotsaista. 

Jos haluaa tietää, miltä Beppen, Villen ja Vis-vis-visentin mausteiset kikherneet maistuivat, löytyy kirjan lopusta resepti. Ohje sopii myös vegaaneille.


Ville Hytönen: Beppe ja mausteyllätys
Kuvitus: Mira Mallius
Kustantaja: Into Kustannus Oy 2019


Pieni Helmet-lukuhaaste 2020
Beppe-kirjat muistuivat mieleeni heti, kun näin Pienen Helmet-lukuhaasteen kohdan 22. "Kirjassa laitetaan ruokaa tai leivotaan". Olemme aiemmin lukeneet samojen tekijöiden aiemman teoksen Brontosaurus Beppe (Into 2018), jossa myös kokkailtiin. Merkitsen kirjan Beppe ja mausteyllätys listallemme kohtaan 22.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti