tiistai 11. helmikuuta 2020

Palovaarilla on painavaa sanottavaa paloturvallisuudesta

Palovaarin turvaopas (Lasten Keskus 2019) on täydellinen kirja luettavaksi juuri tänään, kun vietetään valtakunnallista 112-päivää. Itse asiassa se on täydellinen kirja luettavaksi koska tahansa, sillä se on lapsille suunnattu kattava tietokirja paloturvallisuudesta. Kirjan on kirjoittanut Matti Waitinen ja kuvittanut Marjo Nygård.


Palovaari on kokenut, vanha palomies, joka Pentti-koiransa kanssa kiertää Vaaralan päiväkodeissa ja kouluissa kertomassa lapsille paloturvallisuudesta. Palovaarilla onkin paljon tärkeää sanottavaa. Hän muistuttaa mm. palovaroittimen hankkimisesta ja säännöllisestä tarkistamisesta. 

Itse olen pitänyt juuri tätä 112-päivää palovaroittimen tarkastuspäivänä, jolloin patteritkin kannattaa vaihtaa. Palovaarin mukaan palovaroitin kannattaisi kuitenkin testata kerran kuukaudessa!

Palovaari opastaa, kuinka toimia tulipalon syttyessä:

"Pelastautuminen palavasta asunnosta ulos turvaan on tärkeintä, mitä lapset voivat tehdä. Palovaroitin antaa aikaa pelastautumiseen. Tulipalon vaarallisin asia on myrkyllinen savu. Savu nousee kattoa kohden ja siksi lattianrajassa ei ole niin paljon savua kuin ylempänä. Matalana kontaten on hyvä poistua ulos turvaan."

Kirjassa pohditaan, mistä tulipalo voi syttyä ja neuvotaan, kuinka palonalut voi sammuttaa. Lähes joka aukeamalla on turvatehtäviä, joita lapsi pohtia ja suorittaa yhdessä aikuisen kanssa.

Lopussa on informatiivinen parin aukeaman mittainen turvaopas aikuisille. Aikuisille vinkataan mm. videosta, jolla näytetään oikean tulipalon kehittyminen. Video löytyy Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEK:n verkkosivuilta. Palovaarin mukaan sen voi aikuisen harkinnan mukaan katsoa yhdessä jo eskari-ikäisten kanssa.

Viimeisenä kirjassa on lapselle palovaarin turvapassi, jonka voi leikata irti ja täyttää. Tai jos ei halua turmella kirjaa, turvapassi on tulostettavissa myös Lasten Keskuksen verkkosivuilta.

Kun luin kirjaa viisivuotiaalleni, hänellä heräsi niin paljon kysyttävää ja keskusteltavaa, ettemme saaneet käytyä kirjaa kerralla läpi. Parasta varmasti olisikin palata kirjaan usein, jotta tärkeät opit painuvat mieleen. Kuten palovaari huomauttaa: "Asukkaiden selviytyminen tulipalotilanteessa on paljolti näiden oman osaamisen varassa."


Matti Waitinen: Palovaarin turvaopas
Kuvitus: Marjo Nygård
Kustantaja: Lasten Keskus 2019





3 kommenttia:

  1. Hienoa, että lapsille opetetaan jo pienestä pitäen paloturvallisuutta. Juuri viime viikolla olimme auttelemassa siskoani heidän talonrakennuspuuhissa, jonne asensimme teräspalo-ovet ja samalla kävimme lasten kanssa läpi paloturvallisuuteen liittyviä asioita. Kiva myös tuo aikuisille suunnattu turvaopas!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paloturvallisuus on tärkeä aihe ja siitä kannattaakin puhua lapsille. Palovaarin turvaopas on loistava apu keskustelun herättämisessä. Se on täynnä asiaa ja niin hyvin kirjoitettu, että ainakin meillä lapsi on ollut todella kiinnostunut.

      Poista
  2. Vaikea kuvitella tärkeämpää aihetta, josta lapsille pitäisi opettaa. Aikuisille voisi myös kirjoittaa vähän perusteellisemman kirjan, jossa käytäyisiin läpi paloturvallisuuden nyannsseja paloilmoittimen huollosta ja käyttöönottotarkastuksesta, sammutustoimiin ja yleiseen paloturvallisuuteen.

    https://alco.fi/

    VastaaPoista