lauantai 15. helmikuuta 2020

Vinkkejä talvilomalleOnko koulujen talviloma uhka vai mahdollisuus? Merkitseekö se tylsistyneitä koululaisia vai viikkoa täynnä hauskaa puuhaa? 

Helsingin seudulla koulujen talvilomaa vietetään ensi viikolla. Sen kunniaksi olen etsinyt lastenkirjoista vinkkejä siihen, mitä kaikkea talvilomalla voi tehdä. Tänä vuonna kun Helsingissä ei näy lumesta vilahdustakaan, lumileikit ja hiihtoretket saa valitettavasti unohtaa. Onneksi muutakin tekemistä voi keksiä.

Museoretki

Kun olin lapsi, hiihtolomalla käytiin aina museoissa. Millainen museo sinua kiinnostaisi? Taide, teatteri, luonnontieteet, historia vai ne kaikki? Miten olisi kunnon museokierros Aane-mummon ja kolmen koululaisen tapaan? Jos museota ei löydy ihan läheltä, museota voi leikkiä kotonakin. Kokoa näyttely, pidä avajaiset ja opasta perhe ja ystävät läpi näyttelyn.

Elina Kuorelahti & Nunnu Halmetoja: Museoseikkailu. Nemo 2019.

Lukuhetki

Kun ei ole läksyjä luettavana, on loistava tilaisuus käyttää aikaa hauskojen kirjojen parissa. Kikka uppoutuu kirjoihinsa suuressa vihreässä nojatuolissa. Saatat Kikan tavoin huomata, että kirjojen kuvaama todellisuus ei aina vastaa omaa todellisuuttasi.

Annika ja Jessika Devert & Jenny Karlsson: Kikka lukee. Aurinko Kustannus 2011.

Jännitystä elämään

Eräänä synkkänä iltana Pekka Pitkähäntä pitää kissaystävilleen pienet kekkerit kotiliiterissään. Ohjelmassa on kummitusjuttujen kertomista. Olisiko sinun mahdollistaa järjestää ystäviesi kanssa jotain samantapaista? Hiukan jännitystä silloin tällöin tekee kaikille hyvää. Vaan kestävätkö Pekka Töpöhännän hermot, kun liiterin ovelle ilmestyy kummallinen valkoinen hahmo, joka kutsuu häntä nimeltä?

Gösta Knutsson & Harald Sonesson: Pekka Töpöhäntä ja kummitus. Oy Satusiivet - Sagovingar Ab / Lasten Parhaat Kirjat 2001.

Leipomaan

Lomalla on aikaa pöllyttää jauhoja ja vatkata munia. Leipoisitko vaikkapa helppoja ja makeita mustikkamuhkuroita eli muffinsseja Niilon, isän ja naapurin Hillan tavoin? Ohje löytyy Niilo leipoo -kirjan lopusta. Ei haittaa, jos leipoessa tulee vähän sotkua, sillä Niilon isällä on loistava kikka saada siivous sujumaan hauskasti.

Aira Savisaari & Hannamari Ruohonen: Niilo leipoo. Karisto 2016.

Uimahalliin 

Etelänloman tunnelmaa kaipaava voi yrittää päästä rantalomafiilikseen lähiuimahallissa. Jos uimahallissa käyminen ei ole tuttua, runsaasti käytännönohjeita ja vinkkejä löytyy Elsa ja Lauri uimahallissa -kirjan tieto-osuudesta. Elsa ja pikkuveli Lauri pääsevät äidin kanssa uimahalliin, ja tutuksi tulee hyvin käytännönläheisesti ja arkisesti, mitä uimahallikäyntiin kuuluu ja kuinka uimahallissa toimitaan.

Kerttu Rahikka & Nadja Sarell: Elsa ja Lauri uimahallissa. Kustannus-Mäkelä 2019.

Tähtien tarkkailua

Milja on päässyt Ukon kanssa helmikuussa mökille. Talvisessa luonnossakin löytyy vaikka mitä puuhaa. Pimeässä on hyvä tarkkailla tähtitaivasta. Ukko tuntee monia tähtiä ja tähtikuvioita. Kirkas Pohjantähti on helppo havaita, muut vaativat vähän enemmän keskittymistä. Jos käy yhtä hyvin kuin Miljalle, saattaa nähdä jopa tähdenlennon. Silloin saa toivoa. Mitä sinä toivoisit?

Reetta Niemelä & Leena Lumme: Miljan talvi. Otava 2002.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti