tiistai 2. huhtikuuta 2019

Kirjasta on moneksi

Tänään on kansainvälinen lastenkirjapäivä. IBBY (International Board on books for young people) on viettänyt päivää jo vuodesta 1967 huhtikuussa H.C. Andersenin syntymäpäivänä. Päivän tavoitteena on nostaa esiin lastenkirjallisuutta ja kannustaa lapsia lukemaan.

Vuosien saatossa olen saanut huomata, että lastenkirja taipuu moneen. Se ei olekaan pelkästään lukemista varten, kuten moni saattaisi kuvitella. Jeanne Willis on tehnyt saman havainnon. Teoksessaan Enemmän kuin kirja hän esittelee monia tapoja hyödyntää kirjaa.



"Kirja ei ole koskaan pelkkä kirja."

Leikeissä kirja muuttuu helposti teltaksi tai tunneliksi. Useasta kirjasta saa rakennettua vaikka tornin. Kukat ja lehdet voi laittaa kirjan väliin kuivumaan. Minulle käy yleensä niin, että sinne ne jäävät, ja huomaan ne kenties vasta vuosien päästä.

Kirjalla voi olla myös maagisia käyttötarkoituksia. Kirjalla voi kuulemma pyydystää keijun lennosta.

Itseäni kosketti eniten tämä: "Sen taakse voi piilottaa ujouden". Tätä olen käyttänyt usein.

Teoksen hauskat kuvat ovat Tony Rossin käsialaa. Kuvat on aseteltu sivuille niin, että niiden ympärille jää paljon valkoista. Jokaisella sivulla on vain yksi lause tai joskus vain puolikas lause, joka on kirjoitettu isokokoisella fontilla. Kirja on kooltaan melko suuri. Itse olisin tehnyt siitä pienemmän.

Alkuteos on ollut riimitelty, mutta mielestäni suomenkieliset riimit ontuvat. Kun teksti on niin napakkaa ja lyhyttä, kääntäjällä on varmasti haasteita säilyttää alkuperäinen idea ja yrittää kuvata se riimein. 

Vähäisen tekstimääränsä vuoksi kirja sopii hyvinkin nuorille lukijoille. Itse voisin lukea tätä jo kaksivuotiaalle. Tytärtäni, joka oli neljä, kun luimme kirjan, se kyllä kiinnosti. Hän kuitenkin protestoi sitä, että kirja oli liian lyhyt.


Jeanne Willis: Enemmän kuin kirja
Englanninkielinen alkuteos: Not Just a Book...
Kuvitus: Tony Ross
Suomennos: Raija Rintamäki
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä Oy 2018


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti