Tänään on kirjan ja ruusun päivä. Unesco on julistanut päivän myös kansainväliseksi kirjan ja tekijänoikeuksien päiväksi. Päivämäärä on valittu sen mukaan, että kaksi suurta kirjailijaa, William Shakespeare ja Miguel de Cervantes, kuolivat 23.4.1616.
Mikä sopisikaan paremmin kirjan ja ruusun päivään kuin kertomus prinsessa Ruususesta. Kyseessä on vanha satu, josta on olemassa lukemattomia versioita. Tarina sisältyi jo satukirjojen esikuvana pidettyyn ranskalaisen Charles Perraultin vuonna 1697 ilmestyneeseen satukokoelmaan Hanhiemon tarinoita. Satua ovat tehneet sittemmin tutuiksi mm. Grimmit veljekset ja Walt Disney. Myös Topelius sisällytti sadusta oman versionsa Lukemisia lapsille -kokoelmaansa.
Meidän kirjahyllystäkin satu löytyy useana mukaelmana. Yleensä luemme
satua kirjasta Maailman kauneimmat balettisadut. Parhaimmillaan satu onkin mielestäni balettina. Maailman kauneimmat balettisadut
–kirjan tarinat on kertonut James Riordan. Jokaisen sadun alussa hän
kertoo lyhyesti baletin syntyvaiheista, tekijöistä ja ensiesityksestä.
Baletin Prinsessa Ruususesta sävelsi Pjotr Tšaikovski ja alkuperäisen koreografian laati ranskalaissyntyinen Marius Petipa. Baletin ensi-ilta oli vuonna 1890 Pietarin Marinski-teatterissa. Yleisössä oli itse tsaari ja muuta Venäjän ylhäisöä. Kustannuksissa ei ollut säästelty, vaan puvut ja lavasteet olivat loisteliaita. Tanssi oli ihanaa ja musiikki ylivertaista.
Varsinaista satua kirjoittaessaan Riordan on luovinut alkuperäisen tarinan ja baletin libretton välillä. Hän on halunnut kirjoittaa sadun niin, että balettia seuraava yleisö pysyy kärryillä juonesta. Kyseessä on kuitenkin satukirja, joten sadut eivät voi olla pelkkiä baletin juonikuvauksia. Mielestäni Riordan on onnistunut ihan kohtalaisesti.
Prinsessa Ruususen lisäksi kirjasta löytyy seuraavat sadut: Joutsenlampi, Tuhkimo, Giselle, Pähkinänsärkijä, Petruška ja Kivinen kukka.
Esipuheen teokseen on kirjoittanut itse Rudolf Nurejev. Kirjan lopussa on kommentteja saduista ja musiikista. Riordan esittelee neljän kuuluisan säveltäjän elämää ja tuotantoa. Nuo säveltäjät ovat Pjotr Tšaikovski, Igor Stravinski, Sergei Prokofjev ja Adolphe Adam.
Kirjan kuvitus on Victor Ambrusin käsialaa. Kuvitus on valitettavasti kirjan heikoin lenkki. Se on melko väritöntä ja niukkaa, eikä varsinaisesti puhuttele lasta.
Tyttäreni pääsi viime vuonna Oopperaan lasten taidetuokioon, jonka aiheena oli prinsessa Ruusunen. Käynti teki häneen suuren vaikutuksen, ja hän ottaa sen aina esiin, kun prinsessa Ruusunen tulee puheeksi.
Suosittelen muuten lämpimästi Oopperan lapsille järjestämiä tuokioita. Ensimmäisen kerran vein tyttäreni Oopperaan jo vauvana vauvojen taidetuokioon. Sen koommin olemme käyneet hänen kanssaan vuosittain Oopperassa taaperoiden ja lasten taidetuokioissa. Tyttäreni on nauttinut niistä tosi paljon. Usein leikeissään hän on matkalla oopperaan. On fiksu veto Kansallisoopperalta alkaa kasvattaa uutta kävijäpolvea jo vauvasta alkaen.
James Riordan: Maailman kauneimmat balettisadut
Kuvitus: Victor Ambrus
Esipuhe: Rudolf Nurejev
Suomennos: Marja Helanen-Ahtola
Kustantaja: WSOY 1986
VINKKI
Tänään (ja itse asiassa tällä viikolla sunnuntaihin asti) kaikki Kirjakauppaliiton Kirjan ja ruusun päivän kampanjassa mukana olevat kirjakaupat jakavat asiakkailleen Mira Malliuksen suunnitteleman Karhu ja kirja -kangaskassin. Kassin saadakseen tulee ostaa kampanjaliikkeestä kirjoja vähintään 15 eurolla. Kassia ei voi ostaa ja se on jaossa vain kampanja-aikana.
Kassi on tosi kivan näköinen. Taidanpa piipahtaa töistä tullessani kirjakaupassa.
Kuva: Kirjakauppaliitto |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti