maanantai 1. huhtikuuta 2019

Aprillia, aprillia

Aprillia, aprillia, 
syö silliä, 
juo kuravettä päälle!

Tänään on aprillipäivä päivä jolloin kaikkea ei kannata uskoa. En kuitenkaan ajatellut jekuttaa teitä tänään. Sen sijaan esittelen aprillipäiväaiheisen kirjan.

Riina Katajavuoren kirjoittama Pentin aprillipäivä kertoo lähiössä asuvasta Pentistä. Pihalta löytyy aina leikkikavereita, mitä nyt F-talon isojen poikien kanssa joudutaan silloin tällöin ruusunmarjasotasille. 


Keväällä lähimetsässä suoritetaan puiden harvennusta ja kaadettujen puiden runkojen päällä on hauska leikkiä monenlaisia leikkejä. Mutta kuten vanha sanonta kuuluu: itku pitkästä ilosta. Pentin jalka jää putoavan puunrungon alle ja murtuu. 

"- Pentti jäi puun alle, Pentti jäi puun alle, karjuvat Toni ja Taukka hengästyneinä ja hädissään, kun ovat päässeet E-talon pihaan. Äiti tulee ikkunaan ja sanoo, ettei tuo ole yhtään hauskaa.
- Ei niin, kun Pentin jalka on poikki! Toni ja Taukka melkein itkevät.
- Aprillipäivä, Äiti selittää ymmärtäväisesti talonmiehen rouvalle, joka tamppaa pihalla mattoa.
- Ei kun ihan oikeasti, Toni huutaa, ja Äiti kalpenee." 

Pentti toimitetaan ambulanssilla sairaalaan, jossa jalka kipsataan. Pentti joutuu jäämään sairaalaan pitkäksi aikaa. Suru on suuri, kun hän tajuaa, että syntymäpäiväjuhlatkin jäävät nyt pitämättä. Onneksi sairaalassakin voi juhlia. Lahjaksi Pentti saa jotain, mikä karkottaa tylsyyden pedissä makaamisesta.

Kirjan nimestä ajattelin, että kertomus kuvaisi vain yhtä päivää, mutta näin ei ole. Pentin elämää kuvaillaan laajasti. Kerrotaan maalla asuvasta Mummustakin, joka kutsuu Penttiä itsepintaisesti Pempiksi. Hän tapaa keitellä puuroa, joka on syötävä loppuun, vaikkei jaksaisi, koska Jumalan viljalla ei saa leikkiä (tulee oma vaarini mieleen!).

Tapaturma sattuu tapahtumaan aprillipäivänä, mutta aprillipäivä ei ole kirjassa keskiössä. Se mainitaan vain sivumennen äidin lausahduksessa. Kirja kuvaa ansiokkaasti lähiöelämää lapsen näkökulmasta. 

Kuvitus on taattua Salla Savolaista. Hänen tyylinsä on helposti tunnistettavaa ja ilmeikästä.


Riina Katajavuori: Pentin aprillipäivä
Kuvitus: Salla Savolainen
Kustantaja: Tammi 2002


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti