torstai 4. huhtikuuta 2019

Neuvola lukemisen innoittajana

Tyttäreni täytti äskettäin viisi vuotta, jonka johdosta kävimme neuvolassa. Aina ennen neuvolakäyntiä tapanani on lukea Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisua Lastenneuvola lapsiperheiden tukena : opas työntekijöille, jotta tiedän, mitä asioita neuvolassa tullaan ottamaan esiin. Tai oikeammin, mitä siellä pitäisi ottaa esiin, sillä kokemukseni mukaan neuvolassa ei yleensä käsitellä kaikkia asioita, mitä määräaikaistarkastuksessa pitäisi käsitellä.



Minulle ei ole ikinä puhuttu neuvolassa mitään lapselle lukemisesta. Kuitenkin lastenneuvolaoppaan mukaan lapselle lukemisen hyödyt tulisi ottaa neuvolassa esiin.


”[O]n tärkeää, että lapselle puhutaan ja luetaan paljon jo pienestä pitäen. Jo vauvat iloitsevat kuvien katselusta ja siitä vuorovaikutuksesta, jota ääneen lukeminen tuottaa.  Äitiyspakkauksessa on tätä varten lapsen ensikirja. Kun lapselle luetaan paljon, hänen puheensa kehittyy ja ymmärryksensä kasvaa. Tämä edistää edelleen kaikkea oppimista ja mielikuvituksen kehitystä. Kirjallisuus jakaa lapselle myös tietoa maailmasta, opettaa eettisiä kysymyksiä ja tarjoaa esimerkkejä elämää varten.”
 

Neuvolan työntekijöille annetaan seuraava suositus:
 

”Vanhemmille kerrotaan leikin, puhumisen ja lukemisen sekä yhdessä olemisen ja tekemisen merkityksestä lapsen kehitykselle.”

Kolmivuotistarkastuksessa oppaan mukaan ”[v]anhempia kannattaa ohjata... lukemaan satuja lapselleen”.
 

Näkisin ihanteellisena tilanteen, jossa neuvola jakaisi tietoa ja kannustusta lapsen ja vanhemman yhteisiin lukuhetkiin liittyen. Lukukeskus on tarttunut aiheeseen Lue lapselle -hankkeen puitteissa. Hankkeessa kunnat, neuvolat ja kirjastot tekevät yhteistyötä suomalaisten lukutaidon edistämiseksi. 

Yhtenä hankkeen tavoitteena on, että lukemaan innostaminen ja siihen liittyvän faktatiedon jakaminen vakiintuu osaksi neuvolatarkastuksia ja tavoittaa kaikki Suomen vanhemmat.

Tänä vuonna Lue lapselle -hanke on laajentunut valtakunnallisella Lukulahja lapselle -ohjelmalla. Suomen Kulttuurirahaston kustantamassa ja Lukukeskuksen organisoimassa ohjelmassa kaikille vuosina 2019-2021 syntyville vauvoille lahjoitetaan kirjakassi osana neuvolatarkastusta. Kassissa on pari kirjaa (vauvalle ja leikki-ikäiselle) sekä muuta oheismateriaalia. Ihan mahtavaa! Ohjelman ansiosta lukeminen tulee nyt neuvolassa puheeksi vauvaperheiden kanssa.

Asia on mielestäni tärkeä. Lukukeskuksen mukaan vuonna 2018 toteutetun päiväkotilapsiin kohdistuvan tutkimuksen perusteella vain joka kolmas äiti ja harvempi kuin joka neljäs isä luki 2-3-vuotiaille lapsilleen. Olen järkyttynyt tästä tiedosta. 

Itselleni lapselle lukeminen on aina ollut itsestäänselvyys. Aloitin sen jo kun tyttäreni oli ihan pieni vauva. Lukemisen mallin olen saanut omasta lapsuudenkodistani, jossa rakastettiin kirjoja ja lukemista. Perintöä on helppo siirtää eteenpäin.

Lukuhetki äitini kanssa ollessani yksivuotias

Säälittää ne vanhemmat, jotka eivät ole saaneet samanlaista mallia omassa lapsuudessaan. Olisi hienoa, jos he saisivat neuvolan avulla kipinän yhteisiin lukuhetkiin lapsen kanssa. Onhan lukeminen lapsen kanssa ihan loistavaa ajanvietettä. Siinä voi kokea läheisyyttä, rauhoittua arjen keskellä ja päästä keskustelemaan asioista, jotka muuten eivät ehkä tulisi puheeksi. Suosittelen kokeilemaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti