sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Pääsiäinen vaakalaudalla

Suosikkini pääsiäisaiheisista kuvakirjoista taitaa olla Astrid Lindgrenin Lotta on iloinen. Herttainen pikku Lotta seikkailee useissa kuvakirjoissa, ja pidin hänestä lapsena kovasti. Ilon Wiklandin kuvituksessa on jotain nostalgista.


Pääsiäinen on tulossa. Lotta odottaa saavansa pukeutua noidaksi ja kiertää taloja makeisia keräämässä. Hän odottaa pääsiäispupua, jolla on tapana piilottaa munia puutarhaan.

Pian Lotalle selviää, että koko pääsiäinen on vaakalaudalla. Lapsen silmin pääsiäisen tärkein tarkoitus on nimittäin saada mahdollisimman paljon makeisia ja suklaamunia. Kylän karkkikauppias Vasilis on sulkenut kannattamattoman liikkeensä juuri ennen pääsiäistä ja päättänyt muuttaa takaisin Kreikkaan. Entä jos pääsiäispupukin ostaa munansa Vasiliksen liikkeestä? Jäävätkö makeiset nyt saamatta?

Kun Lotta vihdoin pääsee lähtemään Minnan ja Jannen kanssa pääsiäisnoitakierrokselle, vastassa on vain pettymyksiä. Ihmisillä ei ole antaa heille namuja tai ne ovat jo loppuneet.

Ruokapöydässä isäkin vaikuttaa huolestuneelta. Hän on tuohtunut karkkikaupan lopettamisesta ja povaa, että tänä vuonna pääsiäispupu tulee myöhässä.

"Lotta istui hiljaa, hän ei ymmärtänyt yhtään mitään. Eikö pääsiäispupu voinut järjestää pääsiäismuniansa itse, mitä isällä oli siinä tekemistä?
   Ruuan jälkeen Lotta kysyi sitä Jannelta, ja Janne nauroi.
   'Etkö sinä ymmärrä, että pääsiäispupu on isä? Hän on myös joulupukki, jos haluat tietää.'
   Ei, sitä Lotta ei halunnut tietää ollenkaan."
 
Tuumittuaan asiaa huolellisesti Lotta päättää, että jos ei pääsiäispupu eikä isä voi järjestää pääsiäisaamuksi yllätystä, hänen täytyy se tehdä. Ja hänellä on siihen keinotkin. Kun Lotta oli känyt tervehtimässä Vasilista suljetussa makeiskaupassa, Vasilis oli antanut Lotalle niin hienon läksiäislahjan, ettei Lotta oikein uskonut sitä todeksi. Vasiliksen mielestä Lotta oli aina ollut iloinen tyttö.

Pääsiäisaamuna perhettä odottaa puutarhassa melkoinen yllätys. Ei ehkä aivan sellainen kuin kuvitella saattaisi, mutta yhtä kaikki riemastuttava ja maistuva.

"Nyt äiti ja isäkin tulivat ulos.
   'Mitäs tämä on?' kysyi isä. 'Mistä tuo kaikki on tullut?'
   Minna hohotti.
   'Ja sinä kun sanoit ettei pääsiäispupu tulisi!'
   'Ei tullutkaan', sanoi Lotta. 'Sen sijaan tulikin pieni joulupupu!'
   Hän hihitti niin että pysyi tuskin tolpillaan."

Saivatpa sentään Pukarikadun lapset mahansa täyteen makeaa.

Onko teillä käynyt tänään pääsiäispupu tai pääsiäiskukko? Kun olin lapsi, meillä kävi pääsiäistä edeltävänä yönä pääsiäiskukko, joka muni suklaamunan tyynyn viereen.

Tyttäreni on lukenut liikaa anglo-amerikkalaisia pääsiäiskirjoja, ja hän odottaa kukon sijaan pääsiäispupua. Ja totta tosiaan, pupu on kuin onkin käynyt piilottelemassa munia alakertaan ja pihalle.

Hyvää pääsiäistä!


Astrid Lindgren: Lotta on iloinen
Kuvitus: Ilon Wikland
Ruotsinkielinen alkuteos: Visst är Lotta en glad unge
Suomennos: Sanna Jaatinen
Kustantaja: WSOY 1990

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti