sunnuntai 7. huhtikuuta 2019

Kevään varma merkki: leskenlehti

Kevät on täällä! Näin eilen vuoden ensimmäiset leskenlehdet. Nuo kukkien pioneerit nostivat uhmakkaasti päänsä mullasta pellonpientareella, vaikka pellolla oli paikoin vielä lunta. 

Mieleeni tuli heti Maj Fagerbergin suloinen pieni kirja Tunnen sinut, leskenlehti!, johon tutustuimme tyttäreni taaperoaikana. Kirja on sen verran hurmaava, että se kannattaa kaivaa yhä esiin keväisin.


Kirja kertoo taaperoikäisestä Ollista, joka on kevätkävelyllä isosisarustensa Annan ja Antin kanssa. Olli näkee kukan, mutta Anna ja Antti korjaavat kyseessä olevan leskenlehti. Pian leskenlehtiä löytyy oikein monta ja lapset poimivat niitä.

Leskenlehtien lisäksi löytyy myös valkovuokkoja. Metsikkö on aivan valkoisenaan. Lapset poimivat sievät kimput. Sitten Olli bongaa sinivuokkoja. Niitä on vain kolme, yksi jokaiselle. Poimiako vai ei? Ei, lapset päättävät.

Yhtenä kirjan teemoista on ylä- ja alakäsitteiden opettelu. Kukka on yläkäsite ja leskenlehti, valkovuokko ja sinivuokko kukan nimiä.

Kirjan lopusta löytyy tietopitoiset artikkelit kirjassa nähdyistä kevätkukista. SInivuokon kohdalla mainitaan virheellisesti, että sinivuokkojen poimiminen myytäväksi olisi kiellettyä. Näin olikin kirjan ilmestyessä, muttei ole enää. Vuonna 2005 sinivuokko poistui rauhoitettujen lajien listalta.

Maj Fagerbergin hurmaava kuvitus on realistista. Kasvit on piirretty yhtä tarkasti kuin kasvikirjassa. Lapsihahmoissa on hiukan samaa tuntua kuin Ilon Wiklandin kuvittamissa Melukylän lapsissa.


Maj Fagerberg (teksti ja kuvat): Tunnen sinut, leskenlehti!
Ruotsinkielinen alkuteos: Titta en tussilago
Suomennos: Tuula Syvänperä
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä Oy 1997

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti