torstai 11. huhtikuuta 2019

Kevätsiivouksen aika

On ihanaa, kun kevät etenee, päivät pitenevät ja aurinko paistaa yhä enemmän. Lisääntyvässä valossa on kuitenkin se paha puoli, että nurkkiin kertynyt pöly ja lika tulevat näkyviin ihan eri tavalla kuin talvihämärissä. On siis kevätsiivouksen aika.

Kevätsiivousta tehdään tämänpäiväisessä kirjassakin. Kyseessä on Riikka Jäntin Vaahteratuvan väki -sarjaan kuuluva Toivo ja hirveä hämähäkki.

 
Toivo-siilin harjatessa ullakkoa löytyy yllätys. Yllätys, jolla on kahdeksan jalkaa,
kahdeksan silmää, viisi hammasta ja omituinen käkätys. Toivo pelästyy niin pahanpäiväisesti, että yöunetkin menevät.

"Seuraavana päivänä Toivo koetti saada muut tajuamaan, että hämähäkistä oli päästävä eroon.
   - En minä voi nukkua, kun vintillä majailee sellainen hirmu, hän valitti."

Itse olisin varmaan ollut Toivon kanssa samoilla linjoilla, sillä kerta kaikkiaan kammoan hämähäkkejä. Onneksi Jäntti tarjoaa rakentavamman tavan toimia:

" - Ehkä sen kanssa voisi neuvotella, ehdotti Iiris."

Vaahteratuvan väki pääsee kuin pääseekin kompromissiin hämähäkin kanssa, ja kaikki tuntuvat olevan tyytyväisiä, paitsi Toivo. Hän ei ihmeparannu araknofobiastaan, mutta pääsee sentään Nökön kanssa samaan huoneeseen nukkumaan, ettei joudu viettämään öitään yksin.



Toivo ja hirveä hämähäkki on suoraa jatkoa Jäntin aiemmille saturomaaneille Nokikätkön ritarit ja Kuuhiisi sekä Vaahteratuvan väki ja vaarallinen peto. Se toimii kyllä itsenäisesti luettunakin. Teos on aiempia osia lyhyempi ja kuvakirjamaisempi ja sopii siksi paremmin nuoremmallekin lukijalle. Sarjassa on ilmestynyt neljäskin osa: Vaahteratuvan väki ja kiviholvin kirous.

Riikka Jäntti on lempikuvittajiani ja itse nautin erityisesti kirjan kuvituksesta. Jäntin hämähäkkikään ei ole ollenkaan niin pelottavannäköinen kuin tuo minun kuvaamani.


Riikka Jäntti (teksti ja kuvat): Toivo ja hirveä hämähäkki
Kustantaja: WSOY 2009


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti