lauantai 6. huhtikuuta 2019

Vauvasta taaperoksi Pikku-Eetun rinnalla

Näin äskettäin neuvolassa käydessämme pari Pikku-Eetu -kirjaa ja muistin, kuinka kovasti tyttäreni piti tuosta Vau'kirjan julkaisemasta kirjasarjasta vauvana ja taaperona.

Pikku-Eetu-sarjan aloituskirjassa Tervetuloa maailmaan! Eetu on vastasyntynyt. Isä ja äiti ihmettelevät onnellisina uutta perheenjäsentä.



Kirjan sanomana on viestittää vauvalle, että hän on kaivattu ja tervetullut perheeseen, ja että hän tuottaa vanhemmilleen iloa. Tekstiä on vähän ja se sopii luettavaksi jo vauvalle.

"Nyt elämä on yhtä hymyä, kun perheessä on kolme jäsentä!"

Kirjassa Eetulle mm. vaihdetaan vaippaa ja häntä imetetään. Lopuksi hän nukahtaa omaan koriinsa.

Kirjassa Tämä olen minä! Eetu-vauva alkaa jo olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Hän jokeltelee ja äiti yrittää ymmärtää. Hän kikattaa, kun isä kutittaa masusta. Hän kumoaa äidin rakentamia palikkatorneja.



Kirjan viimeisellä aukeamalla Eetu tutkii itseään peilistä. Viimeisellä sivulla on peili, josta myös lukija voi nähdä kasvonsa.

"Kenen kuva on peilissä? Eetu näkee itsensä.
Kurkkaapa sinäkin peiliä. Kuka siellä mahtaa näkyä?" 


 

Sarjan edetessä Eetu kasvaa. Hän kehittyy pikkuvauvasta isommaksi vauvaksi, sitten taaperoksi ja jossain kirjassa Eetu lennättää jo leijaa isänsä kanssa.

Eetun kasvaessa kirjoihin tulee mukaan myös toiminnallisia elementtejä. On eri tuntuisia pintoja pienten kosketeltavaksi, vetoluukkuja vedettäväksi ja läppiä avattavaksi. 

Tyttäreni kohdalla toiminnallisuus oli tosi tärkeää, sillä hän ei tosiaan ollut mikään rauhallinen lapsi. Hän ei jaksanut istua paikallaan kirjan ääressä kovinkaan kauaa. Kaikenlaiset läpät ja luukut auttoivat ylläpitämään kiinnostusta pidempään.

Lopulta Eetu-kirjoista tuli tyttäreni lempikirjoja, joita hän jaksoi väsymättömästi tutkia myös itsekseen. Tukevat pahvisivuiset kirjat sopivat hyvin lapsen omiin käsiin.




Pikku-Eetu -kirjojen aiheet sijoittuvat lapsen omaan kokemuspiiriin, arkisiin askareisiin ja puuhiin. Niihin on helppo pienten samaistua. 

Koko aukeaman kokoiset värikkäät kuvat ovat selkeitä, mutta niissä on myös sopivasti kiinnostavia yksityiskohtia. Tyttärestäni oli hauska bongata Eetun huoneesta leluja, jotka olivat melkolailla samanlaisia kuin ne, mitä hänellä itsellään oli.

Kaikki Eetu-kirjamme ostin kirppareilta ja ne ovat jo palanneet takaisin kiertoon. On harmi, ettei kirjoja taida enää muualta saadakaan. Ne sopivat aivan täydellisesti vauvan ensikirjoiksi.


Pikku-Eetu - Tervetuloa maailmaan!
Teksti: Hans Sande
Kuvitus Mandy Stanley
Norjankielinen alkuteos: Velkommen lille venn!
Suomennos: Tytti Träff
Kustantaja: Vau'kirja 2009
Copyright: Sandvik As, Norja

Pikku-Eetu - Tämä olen minä!
Teksti: Hans Sande
Kuvitus Mandy Stanley
Norjankielinen alkuteos: Her er jeg!
Suomennos: Tytti Träff
Kustantaja: Vau'kirja 2009
Copyright: Sandvik As, Norja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti