tiistai 30. huhtikuuta 2019

Vappubileet pystyyn



Hauskaa vappua!

Kaivoin kirjahyllystä esiin Sirpa Karjalaisen kirjoittaman teoksen Aprillia - Lasten karnevaalikirja nähdäkseni, mitä hän kirjoittaa vapun historiasta. Karjalainen on kansatieteilijä ja hänen tekstinsä on varsin tietopitoista.



Vapun historian hän ulottaa Euroopan aatelislinnoihin, joissa vappuna järjestettiin turnajaiset. Kaksi ritaria kisailivat voitosta. Toinen oli puettu takkuiseen turkkiin ja toinen hienoihin silkkivaatteisiin. Silkkipukuinen ritari voitti aina. Hän oli kevään vertauskuva, joka päihitti turkkiasuisen talven.

Vapulle nimensä antanut pyhä Walburga eli reilusti yli tuhat vuotta sitten, 700-luvulla.

"Vapusta on tullut kaikkien suomalaisten kevätkarnevaali. Suomen kevätsäät ovat tosin arvaamattomat: toisinaan vappuna iloitaan kauniista auringonpaisteesta, mutta joskus taivas lennättää lunta ja räntää. Vaan väliäkö sateesta ja tuulenpuuskista! Vappu on kevään juhla. Silloin herkutellaan tippaleivillä ja munkeilla. Vappujuomista parhain on kupliva sima."




Nyt on oikea aika pistää vappubileet pystyyn. Vinkkejä juhlien järjestämiseen löysin 10-vuotiaana kirjoittamastani tekstistä.

Noihin aikoihin minulla oli tapana julkaista aikakausilehteä pikkusisaruksilleni. Meillä oli eteisen ovensuussa itsetehty lasten postilaatikko, johon lehti viikottain ilmestyi.

Lehtiä oli eri nimisiä. Pisimpään julkaisin lehteä 'Puuhaa pienille'. Muita oli mm. 'Puuhaa ja kuvia', 'Kuvia ja puuhaa' sekä 'Lue ja opi'. Kirjoitus, jota tänään lainaan, ilmestyi 'Puuhaa pienille' -lehdessä. Näin kirjoitin:

Kutsut

Oletko koskaan pitänyt kutsuja? Pidä kutsut. Tässä ehdotuksia: Tee joka vieraalle hattu. Pöytäliinan saat huopakankaasta ja silkkipaperista. Kokoa pöytä koristeeksi kukka tai lehtikimppu. Ruuaksi voit paistaa pullia ja voit laittaa hot dogia tai lettuja. Keksi itse. Voitte leikkiä ilmapallojen paukutusta tai juoruämmää. Keksi itse lisää leikkejä. Toivottavasti teillä on hauskaa.

(Selvyyden vuoksi ole lisännyt pisteet, jotka puuttuivat alkuperäisestä tekstistä.)

 


Sirpa Karjalainen: Aprillia - Lasten karnevaalikirja
Kuvitus: Minna-Kaisa Kuosmanen
Toimitus: Leena Järvenpää
Published by Oy Satusiivet-Sagovingar Ab
Lasten Parhaat Kirjat 1996


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti