lauantai 15. kesäkuuta 2019

Mitä tuuli kertoo

Tänään vietetään maailman tuulipäivää. Päivän tarkoituksena on juhlia ja kasvattaa tietoisuutta tuulivoimasta. Järjestäjinä on Euroopan tuulivoimayhdistys EWEA ja Maailman tuulienergianeuvosto GWEC.

Päivään sopii erinomaisesti Hanna Konolan kirja Tuulen vuosi. Kirjassa seurataan tuulta vuoden ympäri kuukaudesta toiseen. Miten tuuli ilmenee eri vuodenaikoina? Mielenkiintoisesti tuuli toimii itse kirjan kertojana.



On ihmeellistä, että näin yksinkertaisesta ideasta on saatu aikaan niin hieno kirja. Konolalla on taito sanoa juuri oleellinen ja kiteyttää se muutamaan sanaan.

"Kesäkuussa keinutan pehmeitä poutapilviä."

"Lokakuussa hyöritän ja pyöritän ja riisun puista lehdet!"

"Joulukuussa laitan lumihiutaleita tanssimaan."

Graafinen kuvitus koostuu väripinnoista, joissa on vähäeleisiä mutta paljon puhuvia viivoja ja muita muotoja. 

Kirja on saanut tunnustusta ja kansainvälistä huomiota. Suomessa se valittiin ilmestymisvuonnaan 2016 Vuoden kauneimmat kirjat -kokoelmaan. Bolognan lastenkirjamessujen fiktiokategoriassa se sai erikoismaininnan (BRAW 2018). Kirjan käännösoikeudet on myyty ainakin kuuteen maahan.

Hehkutettuani teosta täytyy kuitenkin sanoa, että tämä on niitä kirjoja, joista äiti tykkää, mutta lapsi ei niinkään innostunut. Luulen, ettei hän osannut arvostaa teoksen näennäistä yksinkertaisuutta. 

Pohdin lukiessani, mikä on kirjan kohdeyleisö. Kustantamon sivuilta löytyi ikäsuositus 3+. Viisivuotiaalleni kirja tuntui olevan jo liian yksinkertainen. 

Itse saattaisin lukea tätä jo vauvalle. Paperisivuisena sitä ei vaan voisi antaa vauvan omiin käsiin. Tästä voisi tehdä vähän pienempikokoisen kartonkisidoksen, niin vauvatkin pääsisivät nauttimaan taiteellisesti korkealaatuisesta kuvituksesta.


Hanna Konola (teksti ja kuvat): Tuulen vuosi
Kustantaja: Etana Editions 2016


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti