sunnuntai 30. kesäkuuta 2019

Vieraskirjoitus: Avaruusaiheinen lasten tietokirja

Kirjoittanut: Niklas Hietala
 

Kirjoittaessani tammikuussa Mauri Kunnaksen Kaikkien aikojen avaruuskirjasta kutsuin sitä tietokirjaksi. Niin faktapitoinen ja opettavainen se on. Kirjassa on kuitenkin juonikin, joten ei se oikeasti kuulu tietokirjagenreen. 

Sen sijaan Pieni avaruuskirja (Otava, 2019) on aidosti tietokirja! Kirjassa ei ole draaman kaarta, vaan pelkkää asiaa. Sellaista asiaa, josta lapsi jaksaa kiinnostua ja josta on hänelle hyötyä.



Kirjassa esitellään aurinkokuntaa, puhutaan painovoimasta ja selitetään, kuinka päivä ja yö tai vuodenajat johtuvat maapallon asemasta aurinkoon nähden. Mielestäni Pieni avaruuskirja onnistuu lasten tietokirjana erinomaisesti.


Kuitenkin ainoa syy hankkia kirja on juuri se, että se on kuvakirja-tietokirja. Nimelleen rehellisenä kirja on pieni. Eikä se tarjoa mitään uutta. Kuvat ovat peräisin Kaikkien aikojen avaruuskirjasta ja tekstitkin ovat pitkälti sieltä tiivistettyjä. 


Kirjan kannessa lukee Mauri Kunnas, mutta takakannen sisäpuolelta selviää, että kirjan on toimittanut Katriina Kauppila. Kunnas on tuskin itse ollut osallisena kirjan julkaisemisessa.
Takasivulta selviää myös, että faktat on tarkistanut Markus Hotakainen. Arvostan häntä asiantuntevana tieteenyleistajuistajana, joten luotan Pienen avaruuskirjan sisältöön.


Yksi kohta jää kuitenkin ihmetyttämään. Kaikkien aikojen avaruuskirjassa esitellään Ceres suurimpana asteroidina. Pienessä avaruuskirjassa suurimmaksi mainitaan Vesta. On totta, että Ceres on sittemmin luokiteltu kääpiöplaneetaksi, mutta asteroidivyöhykkeen kappaleena sitä voi mielestäni yhä kutsua myös asteroidiksikin.


Asteroideista puheen ollen: tänään vietetään YK:n kansainvälistä Asteroidipäivää. Päivämäärä on 1908 tapahtuneen Tunguskan asteroiditörmäyksen vuosipäivä. Päivää voi viettää esimerkiksi Helsingin Observatoriolla. Paikalla voi tavata alan asiantuntijoita, mutta tekemistä riittää myös koko perheelle. Tapahtumaan on vapaa pääsy.


Pieni avaruuskirja ei ole ainoa Kunnaksen pieni kirja. Pieni luontokirja on lasten luontoaiheinen tietosanakirja. Pieni urheilukirja toimii lajiesittelynä. Kaikki pienet kirjat on käsittääkseni kasattu kokoon kierrättämällä materiaalia jo aiemmin julkaistuista kuvakirjoista.


Toivoisin näkeväni enemmänkin lasten tietokirjoja. Tietokirjojen lukemisen voi hyvin aloittaa jo kuvakirjoista. Mieluiten näkisin kuitenkin uutta materiaalia. Kaikkien aikojen avaruuskirjan typistäminen pieneksi kirjaksi ei tuota mitään lisäarvoa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti