tiistai 4. kesäkuuta 2019

An Anty-war Story - Muurahainen, jolla oli erityinen tehtävä


Muurahaismaailma on onnellinen paikka asua, kertoo Tony Ross kirjassaan An Anty-war Story. Siellä syntyy paljon muurahaisvauvoja. Yksi vauvoista on erityinen. Toisin kuin kellään muulla pienokaisella sillä on nimi: Douglas.

Kasvettuaan Douglas haluaa sopeutua joukkoon. Se haluaa olla kuin työläismuurahaiset, jotka kantavat työkseen ruokaa paikasta toiseen suorassa hienossa jonossa marssien. Douglasin varalle on kuitenkin suunniteltu jotain aivan muuta. Douglas on suuri muurahainen. Sillä on suuri pää ja suuret hampaat. Johtajamuurahaisen mielestä siitä tulee erinomainen sotilas.

"'I will gladly be a soldier,' said Douglas. 'What is a soldier? Will I carry food and be in the beautiful line?'
The Chief Ant waved his papers at Douglas.
'You will not carry food, you will carry a rifle.'" 

Vaikka Douglas on alkuun hiukan pettynyt, se huomaa pian, kuinka mukava on kantaa asetta ja uniformua ja tehdä Muurahaismaailmasta turvallinen paikka asua. Ja toki sekin pääsee marssimaan suorassa kauniissa jonossa. Kun sotilasparaati marssii soittokunnan tahdissa, pikkumuurahaiset heiluttelevat lippuja.

Tähän asti kirjan tunnelma on kevyt. Rossin akvarellikuvissa on heleät sävyt. Ja sitten yhtäkkiä, aivan varoittamatta alkaa sota. Valtavat mustat luodit viuhuvat läpi aukeaman. 

Seuraava aukeama täyttyy verenpunaisesta räjähdyksestä ja seuraavalla synkeän harmaalla aukeamalla juoksee sotilaita ensimmäisen maailmansodanaikaisissa asuissa raunioituneessa piikkilanka-aitojen halkomassa maisemassa. 

Kuvan alakulmassa näkyvät sivun yli jatkuvat kirjaimet SOM viittaavat kenties kuuluisaan Sommen taisteluun varsinkin kun Sommen taistelua johtanut brittikenraali oli nimeltään Douglas Haig. Teksti tällä aukeamalla on pahaenteisen ytimekäs: "The End".

Viimeisellä sivulla nähdään vielä kaatuneiden muistopatsas, jossa lukemattomien anonyymien uhrien joukossa on myös Douglas. Kun ihmiset sotivat, muurahaissotilaalla ei ole keinoja suojella omaa maailmaansa. Sota ei säästä ketään eikä mitään.

Tony Rossin An Anty-war Story on hieno kirja. Valitettavasti yhä tarvitaan tällaisia kirjoja kertomaan sodan todellinen luonne. Sota ei ole tyylikkäitä uniformuja, hienoja sotilasparaateja ja hurraavia väkijoukkoja. Sota on rujoa ja rumaa. Se repii, rikkoo, raastaa ja tuhoaa. On tärkeää muistaa se. On tärkeää, että emme unohda.


Tony Ross (teksti ja kuvat): An Anty-war Story
Kustantaja: Andersen Press Ltd. 2018

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti