lauantai 8. kesäkuuta 2019

Sanni ja hänen piikikäs ystävänsä

Kesäloma on juuri alkamassa, kun Marjolahteen muuttaa uusi apteekkari Tuula Peren kirjoittamassa ja Emanuel Tamasin kuvittamassa kirjassa Sanni ja apteekin salmiakki.


Sanni on muiden kylän lasten kanssa seuraamassa apteekkarin muuttokuorman purkua. Apteekkari näyttää olevan vähän omituinen yksineläjä, eikä hän taida pitää lapsista.

Apteekin avauduttua koko kylälle sattuu tulemaan asiaa apteekkiin. Kumma kyllä, apteekkari ei siitä pidä. Hänestä alkaa liikkua huhuja. Miksi hänellä on välillä lyhyt ruskea tukka ja välillä mustat kiharat?

Sanni viettää leppoisaa kesälomaa, kunnes hänen lemmikkisiilinsä katkaisee koipensa. Siilille ei voi kutsua ambulanssia eikä siilejä hoideta sairaalassa. Sannin rahat eivät riitä eläinlääkäriin, joka sijaitsee sitä paitsi naapurikaupungissa. Mikä siis neuvoksi? Löytyisikö apu apteekista?

Sanni saa nähdä apteekkarista pehmeämmän puolen, kun tämä paljastuu siilien ystäväksi.

"Apteekkari työskenteli tottuneesti. Hän puhdisti haavan ja kääri jalan tiukaksi paketiksi, jonka hän peitti vahvalla siteellä.
- Täytyy olla napakka kääre, muuten siili repii sen auki hampaillaan heti kun herää, apteekkari sanoi ja katseli tyytyväisenä aikaansaannostaan."

Heinäkuun alussa vietetään Sannin syntymäpäiviä. Vieraita riittää niin kaverisynttäreille kuin sukulaisjuhliinkin. Sanni saa kasan kivoja lahjoja, joista mieluisin on ehkä olkihattu, jonka hänen ystävänsä Tiina on tuonut ulkomailta asti! Suurimman yllätyksen järjestää kuitenkin Sannin vammastaan parantunut lemmikkisiili...

Tartuin kirjaan kirjastossa sen nimen vuoksi, sillä rakastan apteekin salmiakkia. Se tuo hyviä lapsuudenmuistoja mieleen. Apteekin salmiakki on kuitenkin tarinassa vain vaatimattomana sivujuonteena.

Yhtä aikaa suomenkielisen tarinan kanssa kirjasta ilmestyi myös englanninkielinen laitos. Se on nimetty Stella and Her Spiky Friend. Nimi tuntuu suomenkielistä osuvammalta, sillä Sannista ja siilistähän kertomuksessa on ennen kaikkea kyse. On silti myönnettävä, että Sanni ja apteekin salmiakki kuulostaa houkuttelevammalta.

Sanni ja apteekin salmiakki on mukava kesäkertomus. Sanni täyttää kirjassa kahdeksan vuotta, joten teos on ehkä suunnattu alakouluikäisille. Hyvin se kyllä upposi viisivuotiaaseenikin.


Tuula Pere: Sanni ja apteekin salmiakki
Kuvitus: Emanuel Tamas
Kustantaja: Wickwick Ltd 2015

Tuula Pere: Stella and Her Spiky Friend
Kuvitus: Emanuel Tamas
Kustantaja: Wickwick Ltd 2015


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti