sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Puuhaa kesälomamatkoille

Kesälomakausi on alkamassa. On aika miettiä lapsille puuhaa lomamatkojen ratoksi. Olen kerännyt tähän vinkkejä siitä, mitä mahdollisuuksia löytyy elektronisten viihdykkeiden rinnalle.

1. Palapelikirjat

Tyttäreni on suuri palapelien ystävä. Se, joka keksi palapelikirjat, oli suuri nero ja teki meille valtavan palveluksen. Kirjaan upotettuna palapelit kulkevat kätevästi mukana.




2. Magneettikirjat

Magneettikirjoissa on magneettiset sivut, joihin on kuvattu erilaisia miljöitä, sekä magneettisia hahmoja, joita voi sijoitella maisemaan. Hyvällä mielikuvituksella varustetulle lapselle magneettikirja tarjoaa loppumattomia mahdollisuuksia leikkiin.

Magneettikirjojen paha puoli on se, että ne ovat aika painavia kannettavia. Niinpä ne sopivat parhaiten automatkoille.



3. Värityskirjat

Värityskirjat olivat minulle lapsuudessa tylsän hetken pelastus. Tarvittiin vain kourallinen värikyniä ja kiinnostavia värityskuvia ja olin täydellisen tyytyväinen.




4. Vesivärityskirjat

Vesivärityskirjat tuovat uutta twistiä värityskirjoihin. Vesivärityskirjat ovat kuin taikuutta. Niitä väritetään vedellä täytetyllä kynällä. Kun mustavalkoinen kuva kastuu, se muuttuu värilliseksi. Kuivuttuaan värit katoavat, joten kirjaa voi käyttää yhä uudestaan.



5. Tarrapuuhakirjat

Tyttäreni on vasta äskettäin oppinut pitämään värityskirjoista, mutta tarrapuuhakirjoihin hän jaksoi uppoutua jo nuorempana. Tarrapuuhakirjat ovat vakiotuomisiani Tallinnasta, sillä siellä ne ovat huomattavasti halvempia ja valikoima on paljon suurempi kuin Suomessa.

Tallinnasta löytyi loistava valikoima jo 2-vuotiaille tarkoitettuja tarrapuuhakirjoja, joita minun oli aikoinaan vaikea löytää Suomesta.



6. Tehtäväkirjat

Viisivuotias on jo sopivassa iässä laajentamaan repurtuaaria väritys- ja tarrakirjoista tehtäväkirjoihin. Monissa tehtäväkirjoissa on kuitenkin se ongelma, että niitä tehdäkseen pitäisi osata lukea. Meillä tehtäväkirjat eivät vielä olekaan soveltuneet lapsen itsenäiseen työskentelyyn, vaan hän kaipaa jatkuvaa ohjausta.

Tehtäväkirjojakin on toki eritasoisia. Emme ehkä ole löytäneet sopivia. Vähän isommille lapsille tehtäväkirjat ovat oivaa viihdykettä.



7. Piilokuvakirjat

Piilokuvakirjoissa on yleensä joka aukeamalla kuva, josta tulee etsiä aukeaman laidassa kuvatut asiat. Piilokuvakirjoja on eri tasoisia. Jotkin ovat hyvin yksinkertaisia ja soveltuvat jo parivuotiaille. Toiset ovat erittäin yksityiskohtaisia ja haasteellisia. Niissä riittää puuhaa pitkäksi aikaa. Piilokuvakirjat sopivat erityisesti yksityiskohdista kiinnostuneille lapsille.



Millaisia puuhavinkkejä teiltä löytyy kesälomamatkoille? 

Itselläni on tapana valmistaa matkoille bingolautoja, joissa on kuvia matkan varrella bongattavista asioista. Laminoin bingolaudat, jolloin niitä voi käyttää yhä uudestaan, jos käyttää merkkaamiseen pyyhittävää tussia.

Automatkalla voisi yrittää bongata esim. moottoripyörän, matkailuvaunun, tukkirekan, voimajohdon, lehmän, ladon ja sillan. Lentomatkalla bongattavaksi sopii esim. matkalaukku, matkatavarakärry, matkatavarahihna, lentoemäntä, hätäuloskäynti, tarjoilukärryt ja tietysti lentokone. Junamatkalla voi yrittää huomata konduktöörin, asemarakennuksen, tavaravaunun, veturin, aseman kellon, WC:n, ravintolavaunun, leikkivaunun jne.


LUE MYÖS:


Kesälomavinkkejä
 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti