perjantai 15. toukokuuta 2020

Perunapää puuhailee kasvimaalla


Mimuli on onnellinen, kun kevät koittaa ja maa vapautuu lumen alta. Vihdoin pääsee laittamaan kasvimaata.

Mimulin kasvimaa -kirjassa (Pieni Karhu 2010) on Mikko Nummen teksti ja Rita Myllyntauksen kuvitus. Teksti kertoo pienelle lukijalle sopivin sanankääntein kaikista eri vaiheista, joita kasvimaata hoitava vuoden kuluessa kohtaa.

Maa möyhennetään ja siemenet tiputellaan vakoon, joka peitellään mullalla. Kasteleminen on tärkeää. Keväällä kasvimaa saattaa tarvita siementen suojaksi harsoa, koska yöt ovat vielä viileitä.

Kesän edetessä Mimulin penkistä pilkistää esiin perunoiden, kesäkurpitsojen, herneiden ja porkkanoiden alkuja. Mimuli kitkee hiki hatussa, etteivät rikkaruohot näännyttäisi pieniä taimia.

Työ kannattaa, sillä vihdoin koittaa sadonkorjuun aika. Mimulin keittiössä kasvikset muuntuvat muun muassa perunamuusiksi, porkkanaraasteeksi ja porkkanakakuksi.

Pidin erityisesti kohdasta, jossa Mimuli löytää herneenpalon sisältä yllätyksen:

"Viimeisen herneenpalon sisältä Mimuli löytää puolikkaita herneitä ja hyvin syöneen pienen madon.

— Onpa hienoa, että kasvimaastani riittää ruokaa myös muille, Mimuli hymyilee ja jättää tyytyväisen madon ruokailemaan."


Rita Myllyntauksen kuvitus on mielenkiintoinen. Kuvat ovat piirrosjälkeä ja valokuvia yhdisteleviä kollaaseja. 

Mimulilla itsellään on perunapää, joka nauratti kuusivuotiastani. Valokuvien käyttöä kuvituksessa perustellaan kustantajan nettisivulla huomauttamalla, että valokuvien ansiosta lapset näkevät, miltä kasvit ja kasvien siemenet näyttävät oikeasti.

Viihdyttävän tarinan lisäksi kirja tarjoaa todellista kasvimaainfoa. Viimeisellä aukeamalla kerrotaan lyhyesti kirjassa mainittujen kasvisten — herneiden, perunoiden, porkkanoiden ja kesäkurpitsojen — kasvattamisesta. Sieltä selviää esimerkiksi, että herneet tarvitsevat ravinnerikkaan multamaan ja perunat valoisan ja lämpimän paikan. Kesäkurpitsa on arka kylmälle eikä se siedä kuivuutta.


Mikko Nummi: Mimulin kasvimaa
Kuvitus: Rita Myllyntaus 
Kustantaja: Kustannus Oy Pieni Karhu 2010

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti