maanantai 25. toukokuuta 2020

Jakke ja Simo — päiväkoti-ikäisten iloja ja suruja


"Maja on meidän salapaikka. Me viedään sinne sarjiksia ja karkkia. Vietetään siellä elämää, eikä kukaan tiedä. Paitsi minä ja Simo."

Päiväkoti-ikäisten poikien elämään päästään kurkistamaan Anneli Kannon kirjoittamassa ja Jutta Kivilompolon kuvittamassa kirjassa Jakke ja Simo. Kirja koostuu tuokiokuvista. Jokainen aukeama on ikään kuin oma lukunsa.

Ei se poikien elämä aina ole silkkaa auvoa. Kirjassa kerrotaan:

  • että voi joutua pilkatuksi, jos menee päiväkotiin henkselihousuissa (eli pikkupentujen housuissa)
  • että voi joutua naurunalaiseksi jos vie tarhaan lelupäivänä vääränlaisen lelun
  • millaista on kun mennään tapaamaan etävanhempaa (vanhemmat huutavat naamat punaisena)
  • mitä käy jos laittaa pakkasella kielen rautaan (pian voi olla verta hangella)

Toisaalta on poikien elämässä hauskojakin hetkiä:

  • päivä huvipuistossa
  • kun voittaa kalastuskilpailun
  • kun pääsee isän kanssa retkelle
  • hiihtäminen, luistelu sekä lumiukon, lumilinnan ja lumihevosen rakentaminen

Vaikka kirja kertoo pojista, myös päiväkoti-ikäinen tyttö pystyi samaistumaan useimpiin kohtiin. Eiväthän pojat ja tytöt loppujen lopuksi kamalan erilaisia ole. Riipaisevimmin tyttäreni Ässä samaistui kohtaan, jossa samalle kadulle muutti ISO poika Osku.

"Simo kulki meidän ikkunan ohi. Se haki OSKUA ulos. Ne menivät kirkonmäkeen. Menin mukaan. Ne heittivät minun pulkkani puskaan."

Kuinkahan monta itkua on meilläkin itketty, kun paras kaveri onkin mennyt ikkunan ohi ISON tytön ovelle. Ja puskaan on lentänyt Ässänkin tavaroita, kun hän on yrittänyt mennä kolmanneksi pyöräksi mukaan leikkeihin.

Kirjassa Simo palaa katuvaisena Jaken ovelle, kun iso poika lähtee kouluun muiden isojen poikien kanssa. Meilläkin paras kaveri on paras kaveri aina muulloin paitsi joka toisena viikonloppuna, jolloin ISO tyttö asuu naapurustossa. Silloin parhaasta kaverista tuleekin yhtäkkiä tyhmä ja typerys.

Ostin kirjan joskus alennuskirjakaupasta, koska arvelin sen sekatekniikalla tehdyn, kollaasimaisen kuvituksen kiinnostavan tytärtäni. Olin oikeassa. Ässä on hulluna tämän tyyppisiin kuvituksiin, joita voi tutkia loputtomasti miettien, mikä kohta on maalattu, mikä piirretty ja mikä leikattu paperista.

Jutta Kivilompolon kuvittama Jakke ja Simo huomioitiin vuonna 2010 Grafia ry:n järjestämän Vuoden huiput -kilpailun shortlistillä kuva ja kuvitus -sarjassa. Vuoden huiput on luovan suunnittelun kilpailu, joka muun muassa edistää laadukasta graafista suunnittelua. Jakke ja Simo ansaitsi paikkansa listalla.


Anneli Kanto: Jakke ja Simo
Kuvitus: Jutta Kivilompolo
Kustantaja: Karisto 2009


Pieni Helmet-lukuhaaste 2020
Merkitsen kirjan listallemme kohtaan 12 "kirja kirjailijalta, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa".


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti