torstai 7. toukokuuta 2020

Viisisataa kutiavaa hammasta — Maksuton e-kirja ladattavissaMiten lasten lukuhaluja voi herätellä? Yksi olennaisimmista asioista on laadukkaan luettavan tarjoaminen. Mitä helpommin kirjoihin pääsee käsiksi, sen varmemmin lapset myös niihin tarttuvat.

Korona-aika on ollut tässä suhteessa haastavaa aikaa, kun kirjastot ovat olleet kiinni. Koulukirjastoihinkaan ei ole päässyt.

Lasten- ja nuortenkirjailija Hannu Hirvonen on yhdessä Niilo Mäki Instituutin kanssa halunnut rikastuttaa lasten arkea myös poikkeusoloissa tuomalla kaikkien saataville maksuttoman ja vapaasti ladattavan e-kirjan Viisisataa kutiavaa hammasta

Apua käsikirjoituksen viimeistelyyn tarjosi VaLas-kollektiivi (Vapaat lastenkirjailijat) ja kuvituksen kirjaan teki Pia Sakki. Kirjan julkaisijana toimii Niilo Mäki Instituutin Lukumummit ja -vaarit —hanke. Sähköisen kirjan voi ladata maksutta Niilo Mäki Instituutin verkkokaupasta. 

Hannu Hirvosen toiveena on innostaa lapsia lukuharrastuksen pariin. 

— Nykyään koululaisilla voi olla pädejä ja muita laitteita, mutta sisältöä monesti puuttuu. Koulukirjastoillakaan ei välttämättä ole varaa hankintoihin. Halusin tarjota sisältöä koululaisille vapaasti luettavaksi ja ladattavaksi, Hirvonen kertoo Viisisataa kutiavaa hammasta -kirjan tiedotteessa. 

Kertomus on jatkoa Hannu Hirvosen suosituille Murisevasta metsästä kertoville kirjoille. Itse muistan lukeneeni niistä ainakin yhden: Krokotiili hiihtää kevääseen (Tammi 2014).
Murisevassa metsässä asuu joukko supisuomalaisia metsäneläimiä, kuten karhu, kettu, siili ja jänis, mutta on siellä vähän eksoottisempiakin asukkaita: krokotiilejä. 

Metsässä on äskettäin kuoriutunut poikueellinen pikkuisia krokotiilejä. Poikasten äiti on esiintyvä taiteilija, joka on lähtenyt kiertueelle. Jossain vaiheessa pienokaisten vesipalloa pelaava isäkin häipyy pelimatkalle Baikaljärvelle.

Koko metsä yrittää katsoa lasten perään, mutta se on vähän hankalaa. Poikasille on nimittäin tulossa hampaita. Hampaidentulo kutittaa, ja pienokaiset iskevät terävät hampaansa mihin sattuu, kuten karhun, ketun tai jäniksen häntään.

Pienet krokotiilit koettelevat muiden eläinten hermoja. Jänis on varma, että sen hoivataidoilla lapset saadaan rauhoittumaan. Se etsii ratkaisua ensin metsän yhteisistä järjestyssäännöistä ja sitten katiskaleikkikehästä.

"Vaikka eiväthän krokotiilit tajunneet olevansa pahankurisia. Niillä oli vain paljon intoa ja energiaa ja niiden puhkeavat hampaat kutisivat vieläkin."

Mutta entäpä sitten kun metsään saapuu vaarallinen uhka? Krokotiilinpoikasista tulee sankareita, kun ne terävine hampaineen pääsevät uhkasta eroon. Muiden eläinten asenteet niitä kohtaan muuttuvat hyväksyvämmiksi.

Kirjan teemoja ovat kasvaminen, ennakkoluulot sekä rakkauden ja tarinoiden merkitys lapsille. Monikerroksinen, humoristinen tarina sopii erinomaisesti aikuisen ja lapsen yhdessä luettavaksi. Jokaisen luvun perään on koottu kysymyksiä, joiden avulla lapsen kanssa voi keskustella luetusta tekstistä ja pohtia tarinan sisältöä syvällisemmin.

Vaikka kirja on viihdyttävä, siinä on paljon opittavaa. Kirjaa voi mainiosti käyttää myös varhaiskasvatuksessa ja alakoulussa.

On mahtavaa saada luettavaksi näin tasokasta tekstiä ihan ilmaiseksi! Suuri kiitos tekijöille ja kaikille, joiden myötävaikutuksella tämä on mahdollista!


Viisisataa kutiavaa hammasta
Teksti: Hannu Hirvonen
Kuvitus: Pia Sakki
Pohdittavaa-osioiden kysymykset: Katja Korhonen & Adrienn Jalonen (NMI)
Julkaisija: Lukumummit ja -vaarit -hanke, Niilo Mäki Instituutti 2020
E-kirja (Pdf) 


Kuvat: Niilo Mäki Instituutti

* Ei-kaupallinen yhteistyö Niilo Mäki Instituutin kanssa *


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti