tiistai 5. toukokuuta 2020

Kirjastot aukeavat — Nämä kirjat ainakin haluan lainata



Hallitus ilmoitti, että kirjastot voidaan avata kesäkuun alusta, ja kirjojen uloslainaus on sallittua heti. Ihanaa! Tätä päätöstä olen odottanut.

Hiukan vainoharhaisesti tosin aloin pohtia, voiko virus levitä lainakirjojen välityksellä ja kuinka helposti. Luulen kuitenkin, että haluni saada kirjoja voittaa pelon.

Jouduin käyttämään viikonlopun kirjahyllyjen suursiivoukseen ja uudelleenjärjestelyyn, koska olen viime aikoina ostanut niin paljon kirjoja. En edes uskalla laskea, paljonko niihin on kulunut rahaa. Kirjastojen avautuminen on valtava helpotus. Pidemmän päälle kaikkea ei voi ostaa.

Itse olen poikkeusaikana pystynyt korvaamaan fyysiset kirjat elektronisilla, mutta kuusivuotiastani ei oikein saa pysymään sähkökirjan äärellä. Hän alkaa myös nopeasti valittaa, jos hänelle lukee vain ennalta tuttuja kirjoja.

Heti hallituksen ilmoituksen jälkeen aloin miettiä, mitä kirjoja haluan lainata kirjastojen avauduttua. Ainakin nämä kirjat ovat lainattavien listallani:


Fanni-sarja


Kuusivuotiaalleni tunteiden säätely on usein haasteellista. Hänen on vaikea rauhoittua ja keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Usein tunteet kuohuvat aivan hallitsemattomasti yli. Järjettömät raivokohtaukset, joista luulin jo päässeemme yli, alkoivat uudelleen, kun korona-aika alkoi ja arki mullistui.

Mieheni psykologitytär vinkkasi lukemaan Fanni-sarjaa. Fanni-kirjojen tekijät Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston ovat lasten kehitykseen ja vanhemmuuden tukemiseen erikoistuneita psykologeja. Kirjat on kuvittanut Linnea Bellamine.

Ainakin kirjat Fanni ja levoton liikeri — Rauhoittumisen taitojen harjoitteleminen (Kumma 2020),  Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari — Tunnesäätelyn harjoitteleminen (Kumma 2019) sekä Fanni ja rento laiskiainen — Stressin säätelyn ja rentoutumisen harjoitteleminen (Kumma 2019) kiinnostavat minua. Sarjassa on ilmestynyt muitakin kirjoja, joihin voi tutustua Kumma-kustannuksen verkkosivuilla.


Aada ja kiukkuleijona


Toinen tunnesäätelytaitoihin liittyvä kiinnostava kuvakirja on Aada ja kiukkuleijona (Kumma 2020). Se on kirjoittanut lastenpsykiatri Riikka Riihonen yhdessä kustannustoimittajana, suomenkielen opettajana ja vapaana kirjoittajana toimivan Kaisla Suokaksen kanssa. Kuvituksen on tehnyt Mira Piitulainen.

Aada on tavallinen tyttö, joka vihastuu eräänä päivänä niin, että koko maailma tuntuu mustenevan kiukun voimasta. Äiti tutustuttaa Aadan kiukkuleijonaan ja erilaisiin keinoihin, joiden avulla kiukkua saa kesytetyksi. Kirjassa on lisäksi tehtäviä ja tietoa lapsen tunteensäätelytaitojen edistämisestä.


Rasan kesä


Kohta on jo kesä ja voi aloittaa kesäkirjojen lukemisen. Miltei seitsenvuotiaasta Rasasta kertova kirja Rasan kesä (Paperiporo 2020) kiinnostaa, koska sen on kirjoittanut latvialainen Juris Zvirgzdiņš ja kuvittanut liettualainen taiteilija Lina Dūdaitė. Olisi kiinnostava lukea välillä balttilaisiakin lastenkirjoja.

Rasa viettää kesää maalla mummin luona. Ikävä kyllä siellä ovat myös Rasan tyhmät ja koppavat serkut. Meneekö koko kesä pilalle vai keksisikö naapurin pojan kanssa serkuille kunnon opetuksen?

Rasasta on aiemmin kerrottu kirjassa Leijonan ärjy (Paperiporo 2017).


Rohkea tyttö ja jättiläiset — Greta Thunbergin innoittama satu maapallon pelastamisesta


Ostin jo yhden Greta Thunbergista kertovan kuvakirjan, nimittäin Jeanette Winterin Kotimme on tulessa — Greta Thunbergin ilmastokapina (Karisto 2020).

Toinenkin Greta Thunbergista innoituksensa saanut kuvakirja kiinnostaisi: Rohkea tyttö ja jättiläiset — Greta Thunbergin innoittama satu maapallon pelastamisesta (Lasten Keskus 2020). Zoë Tuckerin kirjoittama ja Zoe Persicon kuvittana satu kertoo maapallon pelastamisesta ja siitä, kuinka pienillä teoilla voi saada aikaan isoja asioita.

Jättiläiset ovat melkein tuhonneet Gretan kotimetsän. Kasvit on tallottu ja puut kaadettu ja tilalle on pystytetty taloja ja tehtaita. Niitä tulee koko ajan lisää ja yhä suurempia. Metsän eläimet pyytävät Gretalta apua, ja Greta päättää osoittaa mieltä. Hänen rinnalleen tulee muitakin lapsia. Niin paljon lapsia, että jättiläisten on pysähdyttävä kuuntelemaan.


Sara ja kadonneet sateet


Ilmastonmuutosta käsitellään myös Tuula Korolaisen kirjoittamassa ja Meria Palinin kuvittamassa kirjassa Sara ja kadonneet sateet (Karisto 2020). Kirjan päähenkilö on 7-vuotias afrikkalaistyttö, jonka pitkään jatkunut kuivuus ajaa pois kotikylästä. Kirjassa kuvataan tytön ja hänen äitinsä uuvuttavaa vaellusta aavikon halki kohti kaupunkia.

Tarinassa kerrotaan tosipohjaisesti ilmastonmuutoksen vaikutuksesta säiden ääri-ilmiöihin. Kirjan loppuun on koottu tietopaketti vesi- ja kuivuusongelman keskeisistä käsitteistä ja ilmastonmuutoksen vaikutuksista eri puolilla maapalloa. Kirjassa myös neuvotaan, kuinka kukin meistä voi toimia maailman vesitasa-arvon puolesta ja ilmastonmuutosta vastaan.


Peppi viettää syntymäpäiviä


Astrid Lindgrenin rakastettu satuhahmo Peppi Pitkätossu täyttää tänä vuonna 75 vuotta! Mikä sopisikaan paremmin juhlistamaan tapausta kuin klassikkotarina Pepin syntymäpäiväjuhlista. Kertomus on ilmestynyt värikkäänä kuvakirjana Peppi viettää syntymäpäiviä (WSOY 2020). Kuvitus on tietysti Ingrid Vang Nymanin.

Pepin syntymäpäiväkutsut ovat parhaat! Tommi ja Annika saavat vatsansa täyteen kakkua ja pääsevät leikkimään hauskoja leikkejä.


Bodrin tarina


Hehkutin viime vuoden lopussa Hédi Friedin kirjoittamaa ja Stina Wirsénin kuvittamaa kuvakirjaa Historien om Bodri (Natur & Kultur 2019) viime vuoden vaikuttavimpana lukemanani lastenkirjana. Kun julkaisin siitä pidemmän kirjoituksen tammikuussa vainojen uhrien muistopäivänä, en aavistanut, että kirjasta ilmestyikin juuri silloin suomennos Bodrin tarina (Sitruuna Kustannus 2020, suomentaja Sanna Manninen). Vaikka hyllystämme löytyy ruotsinkielinen teos, haluaisin nähdä myös suomennoksen.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti