tiistai 8. lokakuuta 2019

Elmeri täyttää 30 vuotta


Se on värikäs ja ruudullinen. Sillä on isot korvat ja pitkä kärsä. Se on erilainen kuin muut, muttei ole erilaisuudestaan moksiskaan. Kyseessä on David McKeen luoma rakastettu norsuhahmo Elmeri.

Kun tyttäreni sai taaperona lahjaksi Elmeri-pehmolelun, en ollut aiemmin kuullutkaan Elmeristä. Otin nopeasti selvää, kuka tämä värikäs tilkkunorsu oikeastaan oli. Ihastuimme veikeään Elmeriin, joka auttaa hyväksymään erilaisuutta.

Tänä vuonna Elmeri täyttää 30 vuotta. Se on seikkaillut jo kymmenissä kirjoissa ja valloittanut maailman. Siitä kertovia kirjoja on käännetty yli 40 kielelle ja myyty yli 10 miljoona kappaletta. Ensimmäinen Elmeri-kirja, alkukieliseltä nimeltään Elmer, ilmestyi vuonna 1989, ja Kustannus-Mäkelä julkaisi sen heti samana vuonna suomeksi nimellä Elmeri.


Elmerin luoja, englantilainen kirjailija ja kuvittaja David McKee on 84-vuotias, mutta jatkaa yhä työskentelyä. Uusin Elmeri-kirja Elmer's Birthday ilmestyi Britanniassa keväällä. Se on jo saatavilla suomeksi Kustannus-Mäkelän kustantamana nimellä Elmerin syntymäpäivä.


Norsut päättävät, että on niiden aika jekuttaa kepposia rakastavaa Elmeriä. Ne teeskentelevät unohtaneensa Elmerin syntymäpäivän ja houkuttelevat muut eläimet mukaan pilaan. Leijonan mielestä juoni ei kuulosta ollenkaan hyvältä ja muutkin eläimet yrittävät vastustaa. Norsut vaan touhottavat niin innoissaan ajatuksestaan, etteivät malta pysähtyä kuuntelemaan, mitä muilla eläimillä on sanottavana.

Elmeri on hämmentynyt aamukävelyllään, kun muut eläimet tuntuvat välttelevän sitä. Lopussa on tiedossa yllätys. Norsujen suunnitelma ei toiminut ihan niin kuin piti, mutta onneksi asialle osataan nauraa. Ja mikä parasta, kaikki saavat kakkua!


David McKee (teksti ja kuvitus): Elmerin syntymäpäivä
Englanninkielinen alkuteos: Elmer's Birthday
Suomennos: Terhi Leskinen
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä Oy 2019

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti