tiistai 1. lokakuuta 2019

Miina Sillanpää - kansalaisvaikuttamisen esikuva

Miina Sillanpään kunniaksi liputettiin vuonna 2016, jolloin hänen syntymästään tuli kuluneeksi 150 vuotta. Tarkoituksena oli, että juhlaliputus olisi kertaluonteinen eikä päivästä tulisi pysyvää liputuspäivää. Sisäministeriö on kuitenkin sen jälkeen antanut vuosittain suosituksen liputtaa 1. lokakuuta Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi.

Me juhlistamme tyttären kanssa päivää lukemalla kirjasta Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa Miina Sillanpään elämästä. Ida ja Riikka Salmisen kirjassa on lyhyitä lapsille kirjoitettuja elämäkertoja suomalaisista naisista 1800-luvulta tähän päivään.



Kun ostin kirjan viime vuonna, siitä tuli nopeasti tyttäreni suosikki iltasatukirjaksi. Hän oli silloin vielä nelivuotias ja arvelin, ettei hän olisi ihan vielä kirjan kohderyhmää. Ajattelin ensin lukea vain muutaman tarinan hänelle tutuista hahmoista, kuten Tove Janssonista ja Helene Sjerfbeckistä. Hän kuitenkin kiinnostui tyttöjen tarinoista suuresti ja luimme muistakin naisista. 

Jotkut luvut olivat kuitenkin vähän liikaa hänen ikäiselleen. Niin kävi juuri Miina Sillanpään kohdalla. Hän pelästyi kovasti sitä, että Miina joutui jo nuorena tyttönä menemään töihin tehtaaseen.

”Äiti, eikö silloin ollut päiväkoteja?” hän kysyi alahuuli väpättäen. Kun vastasin, että eipä tainnut juurikaan olla, hän puhkesi nyyhkytyksiin. ”Ajattele, jos nytkään ei olisi päiväkoteja. Kukaan aikuinen ei hoitaisi mua ja mä joutuisin menemään töihin.”

Tyttöparka oli aivan hädissään. Keskustelimme sitten siitä, kuinka onnekkaita me olemme, kun saamme elää juuri tänä aikana, ja että osittain juuri Miinan ansiosta meillä on asiat nyt niin hyvin.

Miina Sillanpää valittiin jo vuonna 1907 silloiseen eduskuntaan. Hän toimi kansanedustajana lähes 40 vuotta ja oli ensimmäinen naisministeri Suomessa. Varsinkin naisten ja lasten asiat olivat lähellä hänen sydäntään, sillä hän edisti mm. lakeja vaimojen oikeuksista, äitiyslomasta, neuvoloista ja lastensuojelusta.

"Miina ei koskaan unohtanut, miltä tuntui olla lapsena töissä tehtaassa, nälkäisenä ja viluisena. 'Lapset eivät voi valita, minkälaiseen perheeseen he syntyvät', hän sanoi. 'Meillä on yhteinen vastuu pitää kaikista huolta.'"


Ida ja Riikka Salminen: Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa
Kustantaja: S&S 2018


LUE MYÖS TÄMÄ:



Naistarinoiden rynnistys lastenkirjoihin




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti