sunnuntai 20. lokakuuta 2019

Helsingin Kirjamessujen 2019 tärpit lapsiperheille




Ne ovat pian täällä taas nimittäin Helsingin Kirjamessut. Messukeskus täyttyy 24.-27.10.2019 kirjoista ja kirjan ystävistä. Olen jo parin viikon ajan selaillut aivan täpinöissäni messulehteä. Tarjolla on tänäkin vuonna niin valtavasti kiinnostavaa ohjelmaa, että harmittaa, kun ei voi muuttaa neljäksi päiväksi asumaan Messukeskukseen.


Tähän olen kerännyt messuohjelmasta erityisesti itseäni kiinnostavia tärppejä lapsiperheille ja muille lapsenmielisille. Valitettavasti en itse pääse näkemään näistä kuin murto-osan.


Torstai 24.10.

LINTU SININEN
Topeliuksen kaunis satu herää henkiin tekstin, kuvien ja musiikin myötä. Tekijät kertovat, kuinka eri taidelajien muodostama kokonaisuus syntyi ja tulkitsevat katkelmia musiikista. Lavalla Katri Kirkkopelto, Jussi Makkonen, Nazig Azezian ja Jonne Valtonen.

JATULINTARHOJA JA HIIDENKIUKAITA - NUOREN ARKEOLOGIN KÄSIKIRJA
Arkeologiaakin opiskelleena kiinnostaisi kuulla, kuinka arkeologiaa tehdään tutuksi nuorisolle. Aura Nurmen haastattelussa Ilari Aalto ja Elina Helkala.

IHAN OIKEAT VIIKINKIAJAN LAPSET
Lasten tietokirja tutustuttaa elämään Suomen alueella 1000 vuotta sitten. Karoliina Suoniemeä haastattelee Katja Jalkanen.

ONNI JA AADA PÄIVÄKODISSA
Maria Kuutti ja Saara Söderlund
Päiväkodin aloittaminen voi olla jännittävää. Pidimme kovasti tästä sympaattisesta kuvakirjasta, joka tuo esiin lapsen tunteita päiväkotitaipaleen alussa (lue esittelyni täältä).

MUSEOSEIKKAILU
Elina Kuorelahti ja Nina Halmetoja
Kuvataidetyöpaja, jossa sukelletaan museoiden maailmaan.

TUIKUN TÄRKEÄ TEHTÄVÄ
Johanna Lestelä
Piirustuspaja tunteista. Miltä tuntuu, kun huoli painaa mieltä? Miten huolesta pääsee eroon? Mielenkiintoinen esikoiskirja jätti toivomaan jatkoa (lue esittelyni täältä).

 

Perjantai 25.10. 

SUOMEN LASTEN AARRELAIVAT
Tyttäreni näki Ruotsin risteilyllä sateenkaaren, joka päättyi mereen. Johtopäätös oli selvä: merenpohjassa lepää aarrelaiva! Kirjailija Raili Mikkanen ja sukeltava meriarkeologi Päivi Pihlanjärvi varmaan tietävät löytyykö aarrelaivoja oikeasti.

KIMALAISEN POSTITOIMISTO
Reetta Niemelä ja Karoliina Pertamo 
Kaikki mitä Reetta Niemelä kirjoittaa, luetaan meillä tarkkaan. Ihastuimme tyttären kanssa tähän runolliseen kirjaan, jossa tutustutaan puutarhan postitoimistoon ja kirjeisiin, joita kasvit toisilleen lähettelevät. Pertamon kuvitus ihastutti myös.

ONNI-POIKA JA KAIKKIEN KUKKIEN NIITTY
Sanna Pelliccioni
Työpaja, jossa askarrellaan Onni-pojan kanssa värikkäistä kankaista, papereista ja muista tarvikkeista kukka tai ötökkä kaikkien kukkien niitylle. (Onni-poika ja parvekeviidakko -kirjasta kirjoitin keväällä puutarhapostauksessani.)

SORSA AALTONEN JA LENTÄMISEN OIREET
Veera Salmi
Työpaja, jossa pohditaan, voiko tavallinen pullasorsa nousta arjen yläpuolelle ja lentää kuin joutsen. (Kirjoitin Sorsa Aaltosesta täällä.)

KARKAAVA TALO
Tästä kirjasta en ollut kuullut, ennen kuin luin siitä messuohjelmasta, mutta kiinnostukseni heräsi välittömästi. Kun yli satavuotias puuhuvila päättää karata, tiedossa on kiinnostavia käänteitä. Kirjailija Annika Eräpuroa haastattelee Heikki Savola.

 

Lauantai 26.10.

SYNTTÄRIJUHLAT
Etana Editions viettää kaikille avoimia synttärijuhlia ja uutuuskirjojen julkistamisjuhlaa. Juhlissa voi nauttia kupposen mehua yhdessä hurmaavien kuvittajien ja kirjailijoiden kanssa. Sadalle ensimmäiselle kävijälle on vieläpä luvassa ilmainen muistipeli!

KOIRA NIMELTÄ KISSA TAPAA KISSAN
Matias Kuokkanen haastattelee kirjailija Tomi Kontiota ja kuvittaja Elina Warstaa rakastetun Koira nimeltä kissa -kirjan jatko-osasta, jossa puhutaan rajoja murtavasta ystävyydestä sekä peloista ja niiden voittamisesta. Tule värittämään Koira ja Kissa omilla lempiväreilläsi! 

NIPSUN ROHKEUSJUHLAT - SNIFFS MODIGHETSFEST
Muumishow ja meet & greet. Tavattavissa Muumipeikko, Muumimamma, Muumipappa, Pikku Myy ja Nipsu. Näitä pääsee varmaan halimaan!

HERRA HAKKARAINEN
Mauri Kunnaksen rakastettu hahmo Herra Hakkarainen vierailee messuilla. Sitäkin pääsee varmaan halimaan.  

HURJAN HAUSKA UNIKIRJA
Tuplajuhlavuottaan viettävä Mauri Kunnas kertoo uusimmasta kuvakirjastaan, joka pureutuu nukkumaanmenon ihanuuteen ja kamaluuteen. (Lue täältä Mauri Kunnaksen tuplajuhlavuodesta.)

MUR JA TÄHTI
Kirjailija Kaisa Happonen ja kuvittaja Anne Vasko lukevat niin kotimaassa kuin ulkomaillakin ihastuttaneen Mur-karhun tarinaa. Pidin kovasti Kaisa Happosesta, kun hän muutama vuosi sitten esitteli kirjoja Pikku Kakkosessa (nimellä Kaisa Järnefelt). 

TILTU JA LETTU - KADONNEET PUUTARHATONTUT
Taru Viinikainen ja Oili Kokkonen
Suloiset sisarukset Tiltu ja Lettu ryhtyvät uusimmassa kirjassa salapoliiseiksi. Tule piirtämään ja askartelemaan Tiltun ja Letun hengessä. 

PIIA PIKKULEIPÄ MUUTTAA
Virolainen lastenkirjallisuus kiinnostaa minua ja usein toivon, että sitä suomennettaisiin enemmän. Tässä yksi esimerkki. Virolainen lastenkirjailija Kairi Look ja suomentaja Katariina Suurpalo lukevat Piia Pikkuleipä muuttaa -kirjaa suomeksi ja viroksi ja keskustelevat kirjan teemoista: ystävyydestä, erilaisuudesta ja erikoisuudesta.



Sunnuntai 27.10.

TIMO PARVELA: 30 VUOTTA KIRJAILIJANA
Timo Parvela
Suomen luetuimpiin lastenkirjailijoihin lukeutuvan Timo Parvelan kirjailijan ura on tänä vuonna kestänyt jo 30 vuotta. Muun muassa Ellan ja kavereiden, Paten, Maukan ja Väykän ja Kepler 62 -sarjan luoja on saavuttanut loistavaa menestystä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Tule kuuntelemaan, mitä vuodet ovat pitäneet sisällään.

PEKKA TÖPÖHÄNTÄ 80 VUOTTA 
Jo 80. syntymäpäiväänsä viettävä Pekka Töpöhäntä saapuu ilahduttamaan pieniä ja suuria ihailijoitaan, ja sitten luetaan Pekan juhlakirjaa. Lavalla Pekka Töpöhäntä ja Jonna Tapanainen.

TERVETULOA MÖRRINKÄISMETSÄÄN
Jenna Kostet ja Kaisu Sandberg
Mitä kaikkia olentoja asuukaan ilon Millin ja pelon Möllin metsässä? Tule askartelemaan oma otuksesi ja lisää se metsään muiden olentojen joukkoon.

MINNA CANTH, HISTORIAN TODELLINEN SUPERNAINEN
Miten Minna Canthista tuli historiamme supernainen ja mikä on hänen vaikutuksensa tämän päivän nuoriin? Onko Minnasta opittavaa? Kallion lukion oppilaiden johdolla keskustelemassa Leena Virtanen, Sanna Pelliccioni ja Elina Lappalainen.



Koko messuohjelma löytyy täältä.
 
Yläosan logo: Messukeskus
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti