sunnuntai 27. lokakuuta 2019

Vuoden kirjastokunnaksi valittiin Helsinki

Helsinki on valittu vuoden kirjastokunnaksi Kuntaliiton järjestämässä Vuoden kirjastokunta -kilpailussa. Kilpailuun saapuneista 28 hakemuksesta asiantuntija raati valitsi viisi finalistia, jotka olivat Helsinki, Ii, Kurikka, Mikkeli ja Tampere. Palkinnonsaaja julkistettiin eilen Helsingin Kirjamessuilla. Yleisöäänestyksen voitti Kurikka.

Kuva: Pixabay


KUNNALLE ja sen kirjastotoiminnalle jaettavan palkinnon tarkoituksena on antaa kunnille ja kirjastoille tilaisuus kertoa omasta toiminnastaan ja onnistumisistaan. Vuoden 2019 teemaksi oli nostettu kunnissa ja kirjatoissa tehtävä lukemista edistävä työ. Raadin arvioissa painottui erityisesti se, miten eri asiakasryhmät ja lukemisen tavat on huomioitu lukemisen edistämisessä. Näiden ohella raati huomioi kuntakentän moninaisuuden eli erikokoisten kuntien mahdollisuudet resursoida ja kehittää kirjastotoimintaansa.

LOPPUKILPAILUN tuomarina toimi toimittaja ja kirjailija Jenni Pääskysaari. Pääskysaaren mukaan valinta oli vaikea, sillä kaikki finalistit olivat erinomaisia. Voittajaksi valikoitui Helsinki, joka on on ottanut ansiokkaasti paikan suunnannäyttäjänä ja näyttänyt mitä kaikkea kirjasto voi tulevaisuudessa olla. 

- Vuonna 2019 Helsinki on nostanut lukemisen ja kirjastot ei vain kunnan vaan koko maan ja jopa maailman puheenaiheeksi, sanoo Pääskysaari.

HELSINGIN kaupungin kirjaston Lukulähettilääksi!-hanke ja kirjaston Lukuvalmentajat ovat tuoneet lukuharrastuksen näkyväksi niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Lukulähettilääksi!-hankkeessa vapaaehtoiset lukulähettiläät tukevat lukuharrastuksen säilymistä lukemalla ääneen ikääntyneille tai muille, jotka tarvitsevat apua lukemisessa.
Kirjaston Lukuvalmentajat ovat kirjastoammattilaisia, jotka antavat asiakkaille henkilökohtaista ja yksilöllistä apua hyvien kirjojen löytämiseksi.

Keskustakirjasto Oodin avaaminen on saanut paljon huomiota maailmalla ja houkutellut kirjastoon uusia kävijöitä. Helsingin kaupunginkirjasto arvioi tekevänsä tänä vuonna ennätyksen käyntimäärissä, kun 9 miljoonan vuosikäynnin raja ylittynee. Myös uusia kirjastokortteja on myönnetty tänä vuonna ennätystahtia.

Helsingin kaupunginkirjasto edistää lukemista myös muun muassa kattavan kouluyhteistyön avulla.

KUNTALIITON yhteistyökumppanin Suomen kirjastoseuran järjestämässä verkkoäänestyksessä valittiin finalistien keskuudesta yleisön suosikki. Yleisöäänestyksen voitti Kurikka. 

Kurikassa on monipuolisia kirjastopalveluita, joita on kehitetty aktiivisesti ja tulevaisuuteen suuntautuen. Kurikan pääkirjaston pelitila on Suomen mittakaavassa edelläkävijä. Kirjastolta löytyy opettajille lainattavia tabletteja, joihin on asennettu opetusta tukevia sovelluksia, ja kirjaston henkilökunta käy koululuokissa opettamassa koodausta. Kirjastolla on myös lukukoiratoimintaa.

VUODEN kirjastokunta -kilpailu järjestettiin tänä vuonna toista kertaa. Viime vuonna voittajaksi selviytyi Espoo.


Lähteet


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti