keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Keinotekoinen vs. aito joulu

Karhu valmistautuu viettämään rauhallista joulua itsekseen kaukana kaupungin hälystä Tracey Corderoyn kirjoittamassa ja Tony Nealin kuvittamassa kirjassa Hotelli Jouluntaika (Kustannus-Mäkelä 2018).




Kohtalo puuttuu kuitenkin peliin, kun sen ovelle saapuu pahasti eksynyt sammakko. Sammakko on matkalla hotelli Jouluntaikaan, jonka esitteessä lupaillaan mahtavia elämyksiä: laulava joulukuusi, ääntä nopeampi kelkka, huikeat jouluvalot ja Korvatunturin aamiaisbaari.
 
Käy selväksi, ettei sammakko enää ehdi hotelliin jouluksi. Karhun käy häntä sääliksi, joten se kutsuu Sammakon luokseen viettämään joulua. Karhulla ei ole tarjottavana vieraalleen samanlaisia kokemuksia kuin hotellissa olisi ollut. Sen sijaan se pystyy antamaan aitoja elämyksiä, jotka useimmiten ovat ilmaisia ja silti mahtavia.

Mitäpä sanoisitte vaikka koko taivaan kannella leimuavista revontulista? Eiköhän ne voita mennen tullen hotelli Jouluntaian välkkyvät ja vilkkuvat valonauhat. Laulavaa joulukuustakaan Karhulla ei ole, mutta pihalla kasvaa suuri kaunis kuusi, jonka huurre saa kimaltamaan.

Karhu vie vieraansa eväsretkelle metsään, jossa ne näkevät oikeita poroja ja leikkivät lumisotaa.

"'Lumisota! Hurraa!' riemuitsi Sammakko. 'Eikä tätä edes mainittu esitteessä!'"

Pääsee Sammakko kokemaan vähän sitä joulun taikaakin. Vai mikä muuten selittäisi helinän katolla?

"'Saanko tulla ensi vuonnakin? Sinun jouluhotellisi on MAAILMAN PARAS!'"  
 
Kirjan opetuksena lienee keinotekoisten ja aitojen kokemusten vertailu. Emme välttämättä tarvitse mainosmiesten ja markkinointiväen tarjoamaa kuvaa joulusta. Kun maltamme rauhoittua ja katsella ympärillemme, löydämme jotain parempaa. 
 
Tämä on sellaisia peruskuvakirjoja, joissa on kiva, lämminhenkinen kertomus ja nätit kuvat. Se on kaiken kaikkiaan siisti kokonaisuus. Kirja on hauska lukea, mutta ei se sykähdytä mitenkään erityisesti eikä jää mieleen. Vuoden välein joulun aikaan sen kyllä voi lukea uudestaan.



Tracey Corderoy: Hotelli Jouluntaika
Kuvitus: Tony Neal
Englanninkielinen alkuteos: The Christmas Extravaganza Hotel

Suomennos: Raija Rintamäki
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä Oy 2018

 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti