perjantai 11. joulukuuta 2020

Mistä ystävä jouluksi?


Herra Möhköllä on edessä yksinäinen joulu Annette Herzogin kirjoittamassa ja Stefanie Dahlen kuvittamassa kirjassa Mistä ystävä jouluksi, herra Möhkö? (Lasten Keskus 2015). Saman kohtalon jakanee tänä vuonna aika moni suomalainen THL:n pyydettyä pysyttelemään jouluna kotosalla.

Herra Möhkön Möhkölaaksossa ei sentään onneksi riehu pandemia, joten herra Möhkö voi yrittää tehdä jotain tilanteelleen. Hän päättää lähteä etsimään itselleen ystävää jouluksi. Ja olisihan ystävästä iloa vielä joulun jälkeenkin, pitkin vuotta.

Naapuriin vastikään muuttanut nuori tunturipöllö kiinnostuu herra Möhkön puuhista ja pyytää päästä mukaan etsintäreissulle. Koska se ei saa ihan selvää herra Möhkön vastauksesta, se lähtee seuraamaan Möhköä.

Pian herra Möhkö joutuu toteamaan, ettei ystäviä kasva joka puussa. Sinnikkäästi se jatkaa lumikengillään eteenpäin. Matkan varrella se kertoilee tunturipöllölle, miksi ystävästä olisi hyötyä.

"'Jos minulla olisi ystävä', herra Möhkö huokaisi ääni täynnä kaipuuta, 'jos minulla olisi ystävä, hän voisi auttaa minua tekemään nuotion.' - -

'Näetkös', herra Möhkö sanoi istuen nuotion loimussa ja mutustellen eväitään. (Riitti eväistä vähän pöllöllekin.) 'Jos minulla olisi ystävä, voisimme rakentaa lumilinnan ja istua lämpimässä vieretysten aamuun asti.' - -

'Jos minulla vain olisi ystävä!'"

Ystävää ei tunnu löytyvän, ja herra Möhkö palaa tunturipöllö kintereillään kotiin. Aika useinhan taitaa käydä niin, että etsimme kaukaa sellaista, mikä löytyisikin ihan nenämme edestä.

Kuusivuotiaani oivalsi aika pian, mistä herra Möhkölle saataisiin ystävä. Herra Möhkö ei sitä tajua, ennen kuin ystäväehdokas itse tarjoutuu.

Tietenkään herra Möhkön ei loppujen lopuksi tarvitse viettää jouluaan yksin, ja joulusta tuleekin oikein mukava.

Tyttäreni mielestä kirjassa oli parasta tunturipöllö, koska se oli niin söpö. Nautimme Stefanie Dahlen viehättävästä kuvituksesta, jossa riitti tutkittavaa.


Annette Herzog: Mistä ystävä jouluksi, herra Möhkö?
Kuvitus: Stefanie Dahle
Saksankielinen alkuteos: O du fröhliche, lieber Mumpf! Ein Freund wärmt das Herz, wenn überall Schnee liegt
Suomennos: Sanna Hytti
Kustantaja: Lasten Keskus 2015




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti