sunnuntai 6. joulukuuta 2020

Lastenkirjavalintoja itsenäisyyspäiväksi


Hyvää itsenäisyyspäivää!

Kysyin kuusivuotiaaltani, mikä kirja hänestä parhaiten sopisi itsenäisyyspäivään. Kun hän ei osannut vastata, tarkensin kysymystä muotoon: mikä kirja kertoisi parhaiten Suomesta tai kuvaisi suomalaisuutta. Tähän vastaus oli Tatun ja Patun Suomi.

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kirjassa Tatun ja Patun Suomi (Otava 2007) Suomeen tutustutaankin monelta eri kantilta. Teos voitti Finlandia Junior -palkinnon ilmestymisvuonnaan ja oli vuoden 2007 myydyin lasten- ja nuortenkirja.

Minulle itsenäisyyspäivään liittyvä kirja oli tuonut mieleen varsin toisenlaisia kirjoja, sellaisia kuin Kalevala tai tänä vuonna 150 vuotta täyttävä Seitsemän veljestä. Kalevalaan liittyvistä lastenkirjoista voi lukea kalevalanpäivän postauksestani. Seitsemään Veljekseen liittyviä postauksia löytyy täältä, täältä ja täältä.

Itsenäisyyspäivän aikaan mielet perinteisesti palaavat tai kääntyvät sotien aikaan. Tähän teemaan sopii vaikkapa Tuula Peren kirjoittama ja Georgia Styloun kuvittama erinomainen kuvakirja Vadelmanpunainen (Wickwick 2017) tai Seija Helanderin kirjoittama ja Anne Stoltin kuvittama kuvakirja Tauno ja Nelli evakkomatkalla (Avain 2017). 

Sodan syttymistä ja evakkomatkaa käsitellään myös Eeva Kilvestä kertovassa Leena Virtasen ja Sanna Pelliccionin kuvakirjassa Eeva! (Teos 2020), joka on ilmestynyt Teos-kustantamon Suomen supernaisia -sarjassa.

Itsenäisyyspäivä onkin hyvä hetki muistella merkittäviä suomalaisia. Koska lastenkirjallisuudessa eletään parhaillaan elämäkertabuumia, aiheesta löytyy paljon hyviä teoksia. Suomen supernaisia -sarjassa on ilmestynyt myös Minna Canthista kertova Minna! (Teos 2018) ja Ellen Tesleffistä kertova Ellen! (Teos 2019).

"Supernaisia" käsittelee niin ikään Elina Lappalaisen kirjoittama ja Ilona Partasen kuvittama kuvakirja Ihmeellinen Minna ja suomalaisia supernaisia (Tammi 2019).

Vähän isommille lapsille ja/tai nuorille on inspiroivien naisten tarinoita kokoavia tietokirjoja, kuten Ida ja Riikka Salmisen  Tarinoita suomalaisista tytöistä, jotka muuttivat maailmaa (S&S 2018), Elina Tuomen Itsenäisiä naisia — 70 suomalaista esikuvaa (S&S 2018), Taru Anttosen ja Milla Karppisen toimittama Sankaritarinoita tytöille (ja kaikille muille) Kertomuksia rohkeista naisista Minna Canthista Almaan (Into 2018) ja Vilja-Tuulia Huotarisen ja Riikka Sormusen Heistä tuli taiteilijoita (WSOY 2019).

Naisten tarinat ovat päässeet viime aikoina hyvin esille, mutta löytyy kertomuksia miehistäkin. Itsenäisyyspäivänä sopii lukea kuvakirjoja vaikkapa suomen kirjakielen luojasta Mikael Agricolasta, kansallisrunoilija J. L. Runebergista, kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksesta tai Tuntemattoman sotilaan ja Täällä Pohjantähden alla -trilogian luoneesta Väinö Linnasta

Kuvanveistäjä Ville Vallgrenista on olemassa Margaretha Jämbäckin ja Filippa Hellan viehättävä kuvakirja Ville Vallgren ja possuystävä (Porvoon museo 2019).

Millaisia lastenkirjoja sinä suosittelisit itsenäisyyspäiväksi?




2 kommenttia: