tiistai 1. joulukuuta 2020

Petteri Kaniini seikkailee jouluisissa tunnelmissa

Tämänvuotisen joulukirjatarjonnan suurin yllättäjä on Petteri Kaniinin jouluseikkailu (Docendo 2020). Ottaen huomioon että Beatrix Potterin Petteri Kaniini-kertomuksen ilmestymisestä tulee kohta jo 120 vuotta, en olisi kuvitellut näkeväni uutta kertomusta tästä rakastetusta pitkäkorvasta.

Tällä kertaa kynään on tarttunut brittiläinen näyttelijä ja käsikirjoittaja Emma Thompson. Thompsonin tekstistä ja Eleanor Taylorin kuvituksesta tavoittaa hyvin Beatrix Potterin alkuperäisen tunnelman.


Joulu lähestyy. Petteri tuntuu olevan vain jouluaskareissa touhuavan äitinsä jaloissa, joten hänet lähetetään tätinsä luo lainaamaan kupillinen voita.

Vastaan tulee Petterin serkku Penna Pupu, joka on saanut suoritettavakseen aivan samankaltaisen tehtävän. Kaninpojat päättävät pysyä hetken poissa jaloista.

Pian he kohtaavat hyvin pöyhkeän Viljami-kalkkunan. Itsekeskeinen Viljami huokuu tyytyväisyyttä. Joulu on sitten ihanaa aikaa! Rouva Vänskä suorastaan tuputtaa sille herkkuja ja on luvannut, että Viljami pääsee joulupäivänä illallispöytään.

Petterin ja Pennan kaninaivoissa raksuttaa. Kalkkuna ei taida päätyä illallispöytään ihan siinä muodossa, missä se itse kuvittelee.

Viljami on tietenkin pelastettava, mutta helppoa se ei ole. Karata ei voi, koska jäljet näkyisivät lumessa. Suuren linnun piilottaminen on vaikeaa, varsinkin kun se kieltäytyy ehdottomasti taivuttamasta komeita pyrstösulkiaan suppuun.

Loppu on tietysti onnellinen (paitsi ehkä herra ja rouva Vänskän kannalta, he joutuvat järsimään joulupöydässä vain perunoita ja talvikaalia).

Totesimme kuusivuotiaani kanssa, että Petteri Kaniinin jouluseikkailu oli onnistunut kertomus. Meitä ei ole helppo miellyttää, sillä Beatrix Potterin Petteri Kaniini on yksi kaikkien aikojen rakkaimmista tarinoistamme. Kuten olen kertonut, olen lukenut Petteri Kaniinista tyttärelleni jo vauvasta alkaen.

Viljami-kalkkuna on muuten oikeasti olemassa. Emma Thompson tapasi sen Englannin järviseudulla museona toimivan Beatrix Potterin kodin pihamaalla.

Thompson on kirjoittanut toisenkin tarinan Petteri Kaniinista: Petteri Kaniinin mahtava tarina. Sekin on nyt ilmestynyt suomeksi Docendon kustantamana.


Petteri Kaniinin jouluseikkailu
Teksti: Emma Thompson
Kuvitus: Eleanor Taylor
Englanninkielinen alkuteos: The Christmas Tale of Peter Rabbit by Emma Thompson
Suomennos: Heli Bergius
Kustantaja: Docendo 2020


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti