tiistai 22. joulukuuta 2020

Belle & Boo joulupuuhissa

Olen odottanut vuosia, että joku tarttuisi toimeen ja suomentaisi Belle & Boo -kirjat. Näin ei ole käynyt, vaikka meillä ja tuttavapiirissäni kaikki  r a k a s t a v a t  Belleä ja Boota.

Brittiläisen kuvittajan Mandy Sutcliffen luomat Belle & Boo -hahmot ovat ylistyslaulua suloiselle, vanhanaikaiselle vapaalle lapsuudelle, jossa juoksennellaan ulkona, kiipeillään puissa ja järjestetään teekutsuja puutarhassa. Älylaitteista ei näy jälkeäkään.

Belle on pieni polkkatukkainen tyttö ja Boo hänen paras kaverinsa, herttainen pehmeä pupu. He asuvat valkoisessa puutalossa kukkulan päällä. Pihapuussa on ihana puumaja, jossa voi tehdä vaikka mitä hauskaa. 

Belle ja Boo nauttivat ulkoelämästä. He lennättävät leijaa, hyppivät mutalätäköihin ja hoitavat Bellen kasvimaata. He seikkailevat ympäröivillä niityillä, metsissä ja puronvarsilla, usein piknik-kori käsivarrella keikkuen. Erityisesti Boo osaa arvostaa herkkuruokia, joten onpa hyvä, että Belle nauttii leipomisesta.

Belle on luova, taiteellinen ja kekseliäs. Hän askartelee ja näpertelee mielellään. Boo auttaa innokkaasti, vaikka usein saakin vain tassunsa liimaan.

Bellen ja Boon jouluvalmisteluista ja joulunvietosta kerrotaan kirjassa Belle & Boo and the Very Merry Christmas (Orchard Books 2013). Tänä vuonna onnistuin saamaan käsiini vain kirjan ruotsinnoksen Belle & Boo och den bästa julen (B. Wahlstöms 2014), mutta eipä tuo haittaa.

 

Rakastan kirjan tunnelmaa. Belle kertoo Boolle eräänä kylmänä aamuna, että on erityinen päivä. On nimittäin aika aloittaa jouluvalmistelut. 

Boolla ei ole aavistustakaan, miten jouluun valmistaudutaan, joten Belle pääsee opastamaan sitä. Yhdessä he koristelevat kuusen, askartelevat kortteja ja koristeita, leipovat kardemummamuffinsseja ja piparitähtiä ja ripustavat sukat joululahjoja varten.

Joulu koittaa. Yöllä on satanut lunta ja maisema on peittynyt valkean vaipan alle. Boo on onnessaan. Se saa avata paketteja, joista yhdestä paljastuu sen lempiherkkua: porkkanakakkua.

Belle & Boo -kirjat sopivat parhaiten pienille leikki-ikäisille, vaikka kyllä kuusivuotiaanikin vielä rakastaa niitä. Kun kysyin tyttäreltäni, mikä kirjassa oli parasta, hän vastasi: "Se kun ne teki eläimille joulun".

Jouluun kuuluu jakaminen, anteliaisuus ja muiden ilahduttaminen. Boo ei voi nauttia täysin, jos se tietää, että sen lintu- ja oravaystävät ulkona eivät saa viettää yhtä ihanaa joulua kuin se itse. Onneksi Boo keksii, mitä asialle voi tehdä.


Mandy Sutcliffe (kuvat): Belle & Boo och den bästa julen
Teksti: Gillian Shields
Englanninkielinen alkuteos: Belle & Boo and the Very Merry Christmas
Ruotsinnos: Lina Erkelius
Kustantaja: B. Wahlströms Bokförlag 2014


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti