perjantai 4. joulukuuta 2020

Lukuhirmu Hertta sekä Lukusankarit-sivusto — Youtube-sisältöä lapsille kirjoista

 

Tyttäreni on löytänyt uuden idolin. Luimme tällä viikolla HS Lasten uutisista Lukuhirmu Hertasta, ja vaikutuimme. Lukuhirmu Hertta, oikealta nimeltään Hertta Mäkinen, on 12-vuotias kirjatubettaja Helsingistä, joka vinkkaa lukemistaan kirjoista muille lapsille.

Sanomalehteen Hertta oli päässyt siksi, että hänet palkittiin marraskuussa Lasteninstituutin myöntämällä Onnimanni-palkinnolla. Palkintoa on jaettu vuodesta 1993 alkaen, ja sen voi saada henkilö tai taho, joka on edistänyt lasten- ja nuortenkirjallisuutta tai sen asemaa ja merkitystä. Hertta on ensimmäinen lapsi, jolle Onnimanni-palkinto on myönnetty.

Tyttäreni ihastui sanomalehdessä olleeseen kuvaan Hertan olohuoneesta. Siellä oli kirjahyllyjä lattiasta kattoon ja lattialla vielä pinoittain kirjoja. Perhe kutsuukin olohuonettaan kirjastoksi. Totesimme kuusivuotiaani kanssa, että tuollaista meilläkin olisi, jos myös isistä olisi hauska asua kirjastossa.

Artikkelin luettuamme suuntasimme tietysti tutkimaan Lukuhirmu Hertan Youtube-kanavaa, jossa on jo yli 50 videota. Kuusivuotiaan ja 12-vuotiaan kirjavalinnat eivät tietenkään osu ihan yksi yhteen, mutta löysimme silti paljon kiinnostavaa sisältöä. Löytyi sellaisiakin kirjoja, joita olemme lukeneet, kuten Ihmeellinen Minna ja suomalaiset supernaiset, Iltasatuja kapinallisille tytöille sekä Elinan ja Sofian Kaikki on mahdollista.

Kirjaesittelyiden lisäksi kuulimme Hertan ajatuksia Onnimanni-palkinnon saamisesta ja siitä, kuinka tubettaminen käytännössä toimii. Hertta valitsee jonkin äskettäin lukemansa kirjan, josta haluaa sanoa jotain. Äiti kuvaa videon ja editoi tarvittaessa. Sitten Hertta itse postaa videon Youtube-kanavalleen.

Kuuntelimme mielenkiinnolla, mitä Hertta oli lainannut Kallion kirjastosta (12 kirjaa, vaikka olisi tehnyt mieli lainata enemmänkin), ja kuinka Hertan mielestä jokaisella tulisi olla oma kirjahylly (samaa mieltä!).

Kuuntelimme Hertan vinkin jouluisesta lukemisesta, ja aloimme pohtia, minkähän ikäisille Matt Haigin joulukirjat on tarkoitettu.

Innostuimme taas kerran Elina Hirvosen kirjasta Julia ja pehmoeläinten maailmanneuvosto. Olimme nimittäin äskettäin katsoneet siihen liittyvän videon Lukusankarit-sivustolla. 

Oletko muuten jo tutustunut WSOY:n ja Tammen uuteen Lukusankarit-sivustoon? Sieltä löytyy lastenkirjailijahaastatteluja, kirjatrailereita, puuhaa sekä lukuvinkkejä ja listoja. Sivusto on kaiketi suunnattu lähinnä alakouluikäisille lapsille, mutta eskarilaisenikin kiinnostui varsinkin kirjailijahaastatteluista.

Kiehtovin video taisi olla juttutuokio Karo Hämäläisen kanssa. Hämäläinen on kirjoittanut lasten tietokirjan 100 vuotta täyttävästä Väinö Linnasta (Tampereen Linna). Juhlan kunniaksi oli studioon laitettu pystyyn syntymäpäiväjuhlat ilmapalloineen ja kermakakkuineen.

Suosittelemme tutustumaan niin Hertan Youtube-kanavaa kuin Lukusankarit-sivustoonkin!


2 kommenttia:

  1. Ihan mahtavaa, että olette löytäneet Lukuhirmu Hertan kanavalle! Ja kiitos innostuksen jakamisesta. Lukeminen on parasta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, lukeminen on parasta! Ja toiseksi parasta on jakaa lukemisen iloa myös muille :)

      Poista