keskiviikko 30. joulukuuta 2020

Joulun kirjalahjoista riittää iloa pitkään


Tyttäreni S:n joulupaketeista kuoriutui tänä vuonna paljon kirjoja. Tuntuu, että kuusivuotias osasi jo arvostaa kirjalahjoja paremmin kuin nuorempana.

Jos minulta kysytään, mitä meillä toivotaan lahjaksi, vastaukseni on aina kirjoja. Vihdoin tuo toive aletaan kuulla. Itse en kylläkään saanut yhtään kirjaa, mutta monivuotisten pettymysten jälkeen olin ottanut opikseni ja ostanut itse itselleni muutaman hyvän kirjan joululomalla luettavaksi.

Tytär halusi esitellä teille joululahjakirjansa. Ihan jokaista emme ole vielä ehtineet lukea, mutta kaikki on ainakin selattu läpi. Tässä lahjakirjat:

 

Kaikki on mahdollista!


"Olemme keränneet luku luvulta tärkeitä rakennuspalikoita, joita unelmien toteuttamisessa tarvitaan: kun tunnet hyvin itsesi ja läheisesi, ammennat voimaa ihanista harrastuksista ja hyvistä yöunista, osaat hallita tunteitasi ja valjastat rohkeutesi käyttöön, olet huimasti lähempänä unelmiesi toteutumista!"

Elina ja Sofia — kuv. Nelli Orell: Kaikki on mahdollista! Tammi 2020.


Suosikkitubettajien Elinan ja Sofian kirja kutsuu unelmoimaan ja neuvoo, kuinka unelmia kohti kuljetaan. Kaikista joululahjakirjoista S on tutkinut tätä kaikkein hartaimmin.

S kommentoi:

"Kiva! Mä olinkin toivonut tätä kirjaa omaksi!"

 

Lumiukko ja lumikoira


"Billy avasi oven, ja Sukka lähti juoksemaan lumiukon luo...
Mutta lumiukko oli kadonnut. Aamuaurinko oli sulattanut sen."

Lumiukko ja lumikoira. Perustuu Raymond Briggsin satuhahmoihin. Suom. Maija Heikinheimo. Sitruuna Kustannus 2015.


Lumiukko ja lumikoira on kirja kaikille, joiden jouluun kuuluu rakastettujen Lumiukko-animaatioiden seuraaminen televisiosta. Lumiukko ja lumikoira julkaistiin Lumiukon 30-vuotisjuhlan kunniaksi, ja se televisioitiin Suomessa ensimmäisen kerran jouluna 2014. Siitä on muodostunut uusi traditio perinteisen Lumiukon rinnalle.


S kommentoi:

"Tämä tuli telkkarista. Meillä on jo tällainen kirja, mutta siinä ei ole koiraa. Tämä on aika samanlainen. Lumiukko herää eloon ja lumikoira myös. Ne lähtee taas lentoon muuhun maahan, varmaan Lappiin Suomeen. Ne ei nimittäin asu Suomessa. Ne tapaa muita lumiukkoja ja Joulupukin. On harmi, ettei lumiukot koskaan kestä."


Aarresaari


"Purjehdin kapteeni Flintin matkassa. Hän oli pelottavin merirosvo, joka on meriä kyntänyt. Flint ryösti itselleen valtavat rikkaudet, kätki kaiken autiolle saarelle ja piirsi paikasta kartan.
Kun hän sitten heitti veivinsä Savannahin kaupungissa, olin minä paikalla ja sain hänen karttansa. Nyt aarrekartta on minun arkussani. Sitä tuo rosvonlurjus ja hänen kumppaninsa tavoittelevat."

Mauri Kunnas: Aarresaari — Kunnasmainen tulkinta Robert Louis Stevensonin klassikosta. Otava 2012.


Aarresaari
on kunnasmainen tulkinta yhdestä maailmankirjallisuuden tunnetuimmasta seikkailuklassikosta. Jännittävässä merirosvoseikkailussa etsitään kapteeni Flintin aarretta. 

Luin alkuperäisen Aarresaaren joskus nuorena. Mieleeni ei ole jäänyt paljon muuta kuin, että siinä oli paljon puhetta rommista.

S kommentoi:

"Onko tämä Koiramäki-kirja? Mä tykkään Koiramäki-kirjoista." [Toim. huom. Ei ole Koiramäki-kirja.]


L.O.L Surprise! Yllätysten kirja


"Elämämme on glitteriä ja glamouria ja me olemme sukkelia ja staileja sekä aina valmiita ottamaan vastaan sen, mitä eteen tulee. Rakastamme puuhiamme, eikä meitä pysäytä mikään — ikinä!"

Sheri Tan — suom. Laura Haavisto: L.O.L. Surprise! Yllätysten kirja. Readme.fi 2020.


L.O.L. Surprise! Yllätysten kirja on interaktiivinen kirja, jonka jokaisella sivulla on kätkettyjä yllätyksiä. Mukana tulee taikalinssi, jonka avulla kirjan salat paljastuvat. Mainostekstissä luvataan: "Kun pääset kirjan loppuun, alat vasta huomata, mitä kaikkea kirjassa on tarjolla. Jokaiselle jotakin!"

 

S kommentoi:

"Jee! Mä halusin tätä kirjaa! Joulupukki tiesi, että mä halusin! Tämä lahja on oikeasti Joulupukilta, koska tämä oli tullut yön aikana kuusen alle.

Parasta tässä kirjassa on yllätyskuvat, joita täytyy tutkia punaisella suurennuslasilla. Ja parasta on kaikki lollien kuvat, koska mä tykkään lolleista."

 

Days with Dad

"One day, Dad says, 'Sweetie, I'm sorry I can't go skating with you.'
'Don't worry, Dad,' I tell him. 'Ice fishing together is much more fun!'"

Nari Hong: Days with Dad. Enchanted Lion Books 2017.

 

Suloisesti puuvärikuvitettu Days with Dad on korealaisen Nari Hongin esikoiskuvakirja. Se kertoo kirjailijan omiin kokemuksiin pohjautuvan tarinan pienestä lapsesta ja tämän isästä, joka on ollut pyörätuolissa koko ikänsä. Vaikka isä ja lapsi eivät voi tehdä ihan samoja asioita kuin useimmat isät ja lapset, on paljon asioita, mitä he voivat tehdä yhdessä.

S kommentoi:

"Vau! Tää näyttää tosi kauniisti piirretyltä."

"Tässä on pyörätuoli ja mä sain lahjaksi pyörätuolibarbin."

 

Hopeasarvinen poro


"Pyhätunturin ympärillä levisi laaja Lapinmaa, jonka ylle Kaamos oli levittänyt siipensä. Oli hiljaista. Kuutamo heijastui lumeen ja loi sinertäviä varjoja. Pakkanen lauhtui. Oli tulossa lumisade."

Leena Laulajainen — kuv. Virpi Penna: Hopeasarvinen poro — Satuja Lapista. Tammi 2014.


Pohjoisesta saapui joulupaketti, josta kuoriutui esiin Lappiin sijoittuva satukokoelma Hopeasarvinen poro. S:n täti oli ostanut kirjan Rovaniemen Arktikumista. Teoksen kaksikymmentä satua vie lukijan salaperäiseen Lappiin, joka hehkuu ikivanhaa, lumoavaa taikaa. Kansanperinne näkyy Leena Laulajaisen lapinsaduissa, vaikka sadut ovatkin kokonaan kirjailijan mielikuvistusta, eivätkä siis pohjaudu vanhoihin kansansatuihin.

S kommentoi:

"Ai, satuja Lapista. Joulupukkihan asuu Lapissa. Muistatko, kun Onni-poika meni Lappiin? Sille tuli lapinhulluus. Tuolla porolla on päässä neljäntuulenlakki."


Tutki tähtiä Milka-kissan kanssa


"Mitä näet, kun silmäsi ovat tottuneet pimeään? Muista, että tähdet planeetat ja jopa Kuu ovat todella kaukana. Lähimpänä olevat yötaivaan valot eli ihmisten tekemät satelliitit ovat noin 400 kilometrin päässä. Miltä kaukaiset Kuu, planeetat, tähdet ja satelliitit oikein näyttävät?"

Stuart Atkinson — kuv. Brendan Kearney — suom. Sini Linteri: Tutki tähtiä Milka-kissan kanssa. Nemo 2019.

 
Isosiskon antamasta paketista tuli esiin kirja ja palapeli. "Mitä yhteistä näillä kahdella on?" sisko yritti kysellä, mutta eihän S malttanut sitä pohtia, kun oli vielä iso pino lahjoja avattavana. Myöhemmin sentään selvisi, että yhdistävä tekijä oli avaruus.

Tutki tähtiä Milka-kissan kanssa ohjaa katseet ylös. Milka-kissa kertoo, mitä kaikkea yötaivaalla voi nähdä: planeettoja, tähtikuvioita, tähdenlentoja, revontulia, kuun eri vaiheissaan... Kirja on täynnä kiinnostavaa tietoa avaruudesta. Ja mikä parasta, siinä on pimeässä hohtavia aukeamia!

S kommentoi:

"Vau! Kato, tää loistaa!"

 

Marikirja

"Kun olet lukenut tämän kirjan, sinulla on ehkä jonkinlainen käsitys siitä, mitä on Marimekko. Vaikka marivaatteen tunnistaa helposti, se voi silti olla melkeinpä mitä vain: Riemukkaan värikäs tai graafisen mustavalkoinen. Käytännöllinen tai leikkisä. Arkinen ja anonyymi tai juhlavan elegantti."

Henna Koste — kuv. Silja-Maria Wihersaari: Marikirja — Marimekon luova historia Piccolosta Palstaan. Nemo 2020.


Marikirja
kertoo yhden maamme luovimman ja rakastetuimman yrityksen, Marimekon tarinan. Pääosan saavat suunnittelijat, sillä kuten kirjassa todetaan: "Marimekon sielu rakentuu suunnittelijoiden kädenjäljen ympärille". Kuitenkin vain murto-osa lahjakkaasta joukosta on mahtunut mukaan. Kirjan näyttävä kuvitus on kuvittajan kynästä. Kuositkaan eivät siis ole originaaleja, vaikka piirtyvätkin paperille tarkasti ja tunnistettavina.

S kommentoi:

"Niin kaunis! - - Vau, toi on niin ihana! - - Unikko! - - Näistä kankaista paras on tuo ja tuo ja tuo. - - Mä haluaisin tuollaisen. - - Mulla on ollut tuollainen. - - Tässä kaikista parhain ja hienoin on tämä. - - Isona mä menen töihin Marimekon tehtaalle. Sehän on Herttoniemessä. Mä en varmaan pääse sinne vielä?"


2 kommenttia:

  1. meinasi tulla mummo /lapsenlapsiero kun tuli kirja joululahjaksi(10 v poika)suuttumus oli suunnaton.lapsi kyllä tykkää kun luetaan ja sitä tehty on paljon.mutta kuvaton kirja yök.

    VastaaPoista
  2. Voi ei! Eivät kirjapaketit tietenkään kaikkien mieleen ole. Onnekseni olen saanut tyttären, joka pystyy innostumaan kirjasta kuin kirjasta. Tosin hänellekin kuvattomat kirjat ovat vielä vaikeita, joten jätämme ne suosiolla odottamaan tulevaa.

    VastaaPoista