maanantai 18. helmikuuta 2019

Hiihtolomatunnelmissa

Kirpparilta voi tehdä mielenkiintoisia löytöjä. Jokin aika sitten silmiini osui kirja nimeltään Mummi Pupun Hiihtolomayllätys. Koska hiihtoloma oli lähestymässä, tartuin kirjaan, ja kun se ei maksanut juuri mitään, jopa ostin sen.

Koska täällä Helsingissä on tällä viikolla koulujen talvilomaviikko, kirja sopii esiteltäväksi juuri nyt.


Kyseessä on Asta Vuokkomaan kirjoittama ja kuvittama omakustanne. Runomuotoinen teos kertoo kahden pikku pupun, Pupu Ruskean ja Pupu Valkean, hiihtolomasta. Hiihtoloma ei ole enää niin kuin muinoin ennen vanhaan. Lumen sijaan sataa vettä, eikä mummola ole maalla nietosten ympäröimässä mökissä vaan kerrostalossa kaupungissa.

Lomaksi tarvitaan jotain hauskaa puuhaa, ja mummi Pupulla on suunnitelma. Jospa lennetäänkin etelän lämpimään. Näin tehdään ja pian hiihtolomalaiset pulikoivat meressä auringon alla. Mutta ei siinä vielä kaikki. Mummi Pupulla on toinenkin yllätys. Etelästä ei palatakaan suoraan kotiin vaan Lappiin hiihtelemään.

"Perillä tunturissa matkakodossa yövytään.
Aamulla kaikki pirteinä heräillään.

Sukset ja sauvat voi täältä lainata,
enää ei etelän hietikolle kaivata.

Reippaan hiihtoloman aikana,
alkaa kaikille asia valjeta.

Vaikka eivät ole pojat mitään huomanneet,
ovat molemmat täysin valkoisiksi muuttuneet."

Minusta on mielenkiintoista nähdä, millaisia kirjoja ihmiset julkaisevat omakustanteena. Olen itsekin julkaissut omakustanteen: vaarini elämäkerran, kun hänen syntymästään tuli kuluneeksi 100 vuotta. Painos oli tosin vain parikymmentä kappaletta, jotka jaettiin lähisukulaisille. 

Olisi kiinnostavaa tietää, kuinka suuri oli Mummi Pupun Hiihtolomayllätyksen painos. Jännittävää, että tällainen kirja on päätynyt omaan kirjahyllyyni. Se on vieläpä tekijän signeeraama.


Asta Vuokkomaa (teksti ja kuvat): Mummi Pupun Hiihtolomayllätys
© 2014 Asta Vuokkomaa
Omakustanne
Valmistaja: BoD - Books on Demand, Norderstedt, Saksa 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti