maanantai 11. helmikuuta 2019

112-päivänä pelastaudutaan tulipalolta

Tänään vietetään valtakunnallista hätänumeropäivää eli 112-päivää, kuten joka vuosi helmikuun 11. päivänä. Suomessa 112-päivää on vietetty jo vuodesta 1997 alkaen ja koko Euroopan unionin alueella vuodesta 2008 lähtien.


Päivän kirjavalinta vie seuraamaan palomiesten sammutuskeikkaa. Tammen kultaiset kirjat -sarjassa ilmestyneessä Viisi pientä palosotilasta -kirjassa eräässä talossa syttyy tulipalo. 

"Tulen liekki oli aluksi pienen pieni, mutta sitten se kasvoi yhä suuremmaksi."

Palokunta hälytetään apuun. Viisi palosotilasta näyttää olevan juuri iloisissa tunnelmissa ruokapöydän ääressä, mutta päivällinen on jätettävä kesken ja riennettävä kiireesti paloautoihin. Pillit ulvoen matkaan lähtevät tikasauto, ruiskuauto, letkuauto ja palopäällikön auto.

"Liekit löivät jo ulos ikkunoista, ja näytti aivan siltä kuin joku olisi heilutellut suuria punakeltaisia huiveja. Ja suuret, mustat savupilvet tuprusivat taivaalle."

Talossa asuva perhe on jo pelastautunut talosta, paitsi Anna-täti, joka kurottelee ykäkerran ikkunasta. Tietysti palosotilaat saavat hänetkin pelastettua, vaikka hän onkin liian lihava kiivetäkseen tikapuita. 

"Liekkien rätinä oli lakannut. Vain vesi vielä kohisi, sillä palosotilaat ruiskuttivat varmuuden vuoksi vettä yhä kyteviin nurkkiin." 

Tuli saadaan sammumaan ja uupuneet palosotilaat palaavat paloasemalle. Perheelle järjestyy majapaikka naapurien luota, kunnes heidän kotitalonsa saadaan taas kuntoon.

Kirjan kuvitus on Tibor Gergelyn käsialaa ja se on peräisin ilmeisesti jo 1940-luvun lopulta. Toki kuvituksesta huomaa, ettei se ole ihan tätä päivää, mutta ihmeen hyvin se on kestänyt aikaa. Suomeksi Viisi pientä palosotilasta ilmestyi ensimmäisen kerran vuonna 1953 ja siitä on otettu useita painoksia. Omani on 1980-luvulta.

Kirjassa väitetään, että teksti olisi Mirja Holman. Holma on ilmeisesti kuitenkin kääntäjä, sillä lyhyen googlaamisen jälkeen alkuperäisteksti vaikuttaisi olevan Margaret Wise Brownin kynästä.

Näin 112-päivänä on oiva tilaisuus keskustella lapsen kanssa kodin turvallisuuteen liittyvistä asioista ja siitä, kuinka toimia hätätilanteissa. 

112-päivä on juuri se päivä vuodesta, jolloin kannattaa tarkastaa, että palovaroitin toimii. Palovaroittimen patterit on hyvä vaihtaa kerran vuodessa, jos asunnossa ei ole verkkovirtaan kytkettyä palovaroitinta. Testauksen ja paristojen vaihdon voi tehdä yhdessä lapsen kanssa.

Monet turvallisuusalan toimijat järjestävät 112-päivänä tapahtumia, joissa kampanjoivat arjen turvallisuuden puolesta. Kannattaa pitää silmät auki, löytyykö omalta paikkakunnalta ohjelmaa.




Viisi pientä palosotilasta
Tammen kultaiset kirjat 12
Kuvitus: Tibor Gergely
Teksti (suomennos): Mirja Holma
Englanninkielinen alkuteos: Five Little Firemen
Kustantaja: Tammi 1987
Kahdeksas painos



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti