perjantai 22. helmikuuta 2019

Partiolaiset jännittävällä retkellä

Tänään on partiolaisten muistelemispäivä (World Thinking Day). Muistelemispäivänä ajatellaan muiden maiden partiolaisia ja kerätään rahaa mm. kehitysmaiden partiolaisten auttamiseksi.

En ole koskaan kuulunut partioon, mutta sisareni oli innokas partiolainen. En taida itse olla sellaista ihmistyyppiä, joka nauttisi metsässä laavussa nukkumisesta tai puukolla vuoleskelusta. On huomattavasti hauskempaa ja helpompaa uppoutua nojatuoliin kirjan kanssa.


Koska partiolaisuus kuitenkin periaatteessa on mielestäni kannatettavaa, valitsin partiolaisten muistelemispäivän kunniaksi esiteltäväksi partioaiheisen kirjan. Kyseessä on Marketta Tammiston kirjoittama ja Marja Muhosen kuvittama Vilperit ja taulukäärön arvoitus. Teos on hämäläisen partiopiiritoiminnan 70-vuotisjuhlajulkaisu vuodelta 1991.


Kirja alkaa partiolaisten kevätparaatilla. Mukana marssimassa ovat kirjan päähenkilöt Vilperi-vartiolaiset. Heillä on tiedossa kevätretki Mustalammelle. Ilmassa on uhkan tuntua. Metsäyhtiö aikoo myydä Mustalammen maat ja partiolaisten retkeily siellä loppunee. Kunpa lippukunnalla olisi rahaa maiden ostoon.

Kevätretken aikana Vilperit käyvät hauskanpidon lisäksi kunnon partiolaisten tavoin auttamassa mummu Muttilaista kevätsiivouksessa, kuten joka kevät. Vinttiä järjestellessään Make tekee kiinnostavan löydön. Kaapin päältä löytyy kehystämätön maalaus. Voisiko se olla aito Dollen-Tollola?

Mummu Muttilainen vahvistaa, että hänen vaarinsa tunsi aikoinaan kuuluisan taitelija Dollen-Tollolan. Hän antaa partiolaisten toimittaa maalauksen asiantuntijoiden arvioitavaksi. 

Vilperit kokevat sydämentykytyksiä öisen leirin pimeydessä, kun on syytä epäillä tauluvarkaiden liikuskelevan lähistöllä. Pian lehdet saavat kirjoitettavaa ja partiolaiset kuvansa sanomalehteen.

Vilperit ja taulukäärön arvoitus on hauska ja nelivuotiaalleni sopivan jännittävä kirja. Tarinan lomassa se esittelee partiotoimintaa.


Marketta Tammisto: Vilperit ja taulukäärön arvoitus
Kuvitus: Marja Muhonen
Kustantaja: Hämeen Partiolaiset r.y. 1991
Tuottaja: Ingressi Oy 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti