sunnuntai 17. helmikuuta 2019

Koko Suomi lukee -kampanja ja kokemuksia e-kirjoista

Parhaillaan on meneillään kirjastojen ja kustantajien yhteiskampanja Koko kansa lukee. Viisi e-kirjaa ja yksi e-äänikirja on avattu vapaasti lainattavaksi ilman, että kirjoja tarvitsee jonottaa. Mukana on suomen- ja ruotsinkielisiä teoksia. Kampanja kestää helmikuun 24. päivään asti, joten vielä ehtii mukaan. Lisätietoa saa Kirjastot.fi-verkkosivuilta tai esimerkiksi Helmet-kirjastojen verkkosivuilta.

Olen hurahtanut e-kirjoihin. Löydettyäni kirjaston e-kirjavalikoiman vajaa vuosi sitten olen ehtinyt ahmia jo lukuisia teoksia niin kaunokirjallisuutta kuin tietokirjojakin. E-kirjoja lukee kännykältä aivan uskomattoman nopeasti. 

Työmatkani metrossa kestää vain kuusi minuuttia, mutta siinäkin ajassa ehtii lukemaan yllättävän paljon. Kännykän kapealta näytöltä yhden rivin hahmottaa yhdellä vilkaisulla, joten lukeminen on todella paljon nopeampaa kuin paperikirjan lukeminen.

Helmet-verkkopalvelusta löysin tilastotietoa Helmet-kirjastojen e-kirjoista viime vuodelta. Artikkelin mukaan vuonna 2018 Helmet-kirjastojen e-kirjojen lainaus nousi 26 prosenttia vuodesta 2017. Lainattavien e-kirjojen määrä kasvoi sekin 26 prosenttia.  


E-kirjapalveluita käyttäneiden asiakkaiden määrä nousi melkein yhtä paljon eli 25 prosenttia. Olen itse yksi näistä uusista käyttäjistä ja olen ollut palveluun todella tyytyväinen.
 

Artikkelin mukaan lainattavia e-kirjoja ja äänikirjoja oli Helmet-kirjastojen kokoelmassa vuoden 2018 lopussa yli 14 000 teosta. Lastenkirjoja valikoimassa on mielestäni kuitenkin aika vähän ja niistäkään harva sopii vielä nelivuotiaalle. Se on sikäli ymmärrettävää, että kuvakirja ei ole parhaimmillaan pieneltä näytöltä luettuna.
 

Meillä ei ole tablettia, joten niitä harvoja kuvakirjoja, joita olen e-kirjana lainannut, on luettu kännykän näytöltä. Se onnistuu vain juuri ja juuri. Kuvat menevät tosi pieniksi. Olenkin lainannut e-kuvakirjoja vain matkoilla luettavaksi, jotta olen välttynyt raahaamasta mukaan pinoa painavia kirjoja. 

Pienistä kuvista huolimatta tyttäreni on nauttinut kirjoista, mikä johtuu varmaan enimmäkseen siitä, että häntä on kiinnostanut tavanomaisesta poikkeava formaatti.


Viimeksi luimme e-kirjan Lumiukon maa Hauska rautatrampoliini. Se on kuvakirja, joka kertoo kaukaisessa lumilinnassa asuvasta lumiukkoperheestä. Lumiukkolapset temmeltävät lumileikeissä, kun huomaavat kinosten lomasta pilkottavan jotain erikoista ja ennennäkemätöntä.

Alkaa arvuuttelu siitä, mikä kapine oikein on kyseessä. Se on hyvin suuri ja kiiltävä ja osaa viheltää.

"Huurre ja Hiutale arvailevat mikä se on.
Se on... rautatrampoliini!
Sen päällä voi pomppia, näin, näin ja näin!
Isä on jo herännyt ja juoksee kiireisen näköisenä rautatrampoliinille.
- Tämä on hyvin kehittynyt rautatrampoliini, Isä-Eetu sanoo. - Täällä sisällä on mittari, jonka viisari pomppii kun siihen koputtaa!"


Lumiukkoperheen touhuja kauempaa seuraillut kiltti lohikäärme Hottis on ainoa, joka oivaltaa, mikä esine on oikeasti kyseessä. Kuvista lapsi oivaltanee saman asian ja saa tuntea itsensä fiksuksi.

Teksti oli vähän liian yksinkertaista nelivuotiaalleni, joka on tottunut pidempiin ja haastavampiin tarinoihin. Hauska rautatrampoliini olisi sopinut mielestäni pari-kolmivuotiaalle. Lauseet ovat lyhyitä ja yksinkertaisia ja pidempiä virkkeitä on vältetty, mikä viittaa siihen, että kohderyhmänä ovat hyvin nuoret lapset.

Rautatrampoliinin arvoitusta enemmän minua alkoi askarruttaa, keitä kirjan tekijät oikein ovat. Kirjassa on mainittu heistä vain sukunimet Hilander ja Maygood. Kirjasto on luetteloinut teoksen kuitenkin nimillä Majaluoma ja Hilander.

Googlaamalla selviää, että e-kirjan kustantanut Hima Light Oy on Markus Majaluoman ja Mikko Kunnaksen yritys. Hima Light Oy:n tuotantoa on mm. Majaluoman ja Kunnaksen yhteistyössä syntynyt Albi Lumiukko -animaatiosarja, jota on Suomessa esitetty Pikku Kakkosessa. Ohjelma on loistava vientituote, sillä sitä on esitetty jo noin 30 maassa.

Albi on päässyt myös kirjan sankariksi. Ensimmäinen Albi-kirja Albi käy hammaslääkärissä ilmestyi Kvalitin kustantamana vuonna 2017 ja tänä vuonna on ilmestynyt toinen Albi-kirja Albi lähtee uimakouluun (Kvaliti).

Albi Lumiukko on hyvin samannäköinen kuin Hauska rautatrampoliini -kirjassa näkyvä isä-Eetu. Tyttäreni arvelee, että Eetu on Albin esi-isä. Todennäköisesti hän on oikeilla jäljillä.


Hilander ja Maygood: Lumiukon maa - Hauska rautatrampoliini
Kustantaja: Hima Light 2011
Tekninen toteutus: Kvaliti


2 kommenttia:

  1. Tyttäresi on aivan oikeassa siinä, että Hauska rautatrampoliini -kirjassa esiintyvä isä-Eetu on todellakin Albi Lumiukon esi-isä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos kommentista. Tyttäreni on iloinen saadessaan vahvistuksen olettamukselleen. Esi-isät kiehtovat häntä nykyisin aivan erityisesti (Muumien vaikutusta).

      Poista