lauantai 9. toukokuuta 2020

Saako 11 sanalla aikaan kuvakirjan?



Millainen on kuvakirja, josta on karsittu kaikki turha teksti pois? Ehkä sellainen kuin Eva Lindströmin Mycket att göra hela tiden (Alfabeta 2019).

Kirjan teksti on pelkistetty äärimmilleen. Kullakin aukeamalla on vain yksi sana. Koko kirjassa on yksitoista sanaa, kaikki verbejä.

Tarinan kertovat pääasiassa kuvat. Ilmaisultaan teos lähenee sanatonta kirjaa. Viimeiseltä aukeamalta se yksikin sana puuttuu.

Lindströmin hienoissa maalauksissa nähdään tyttö ja tämän kolme valtavaa, kirkkaansinistä koiraa. Teoksen nimikkeen mukaisesti kuvissa tapahtuu paljon. Näennäisestä yksinkertaisuudestaan huolimatta kirja pystyy välittämään suuria tunteita: ystävyyttä, iloa, riemua, levollisuutta. Se kertoo, miltä tuntuu, kun jää yksin, ja kuinka euforinen jälleennäkeminen voi olla.

Kenelle tällainen kirja sitten sopii? Mikään ei estä tutustumasta siihen jo vauvan kanssa. Kirja käy katselukirjastakin. Varsinkin suuret, siniset koirat kiinnostanevat vauvaa.

Parhaimman hyödyn kirjasta saa kuitenkin isompi lapsi, sellainen joka osaa jo tulkita kuvia ja kehitellä itse kertomusta kuvien pohjalta. Kirja sopii erinomaisesti herättelemään keskustelua lapsen kanssa kirjan äärellä.

Teoksen avulla voi sanoittaa tunteita. Kirjassa koirat karkaavat ja tyttö jää yksin. Lapsen kanssa voi keskustella esimerkiksi seuraavanlaisista asioista:
  • miltä tuntuu, jos kaverit jättävät
  • miltä yksinäisyys tuntuu
  • miksi koirat jättivät tytön
  • onko kyse vain leikistä
  • miten suhtautua leikkiin, joka ei itsestä tunnu hyvältä
  • voiko asiat sopia

Yllä mainitsemani kysymykset johdattavat yhdenlaiseen tulkintaan tilanteesta. Parasta on, että kuvia voi tulkita hyvin monella tapaa, kun liika teksti ei ole rajoittamassa.

Mycket att göra hela tiden on hieno kirja. Taiteelliset kuvat ovat juuri sellaisia, joita tyttäreni pitää arvossa. Niistä näkee, että ne on tehty käsin.

Eva Lindström on arvostettu ruotsalainen kirjailija ja kuvittaja, joka on tehnyt pitkän rivin kuvakirjoja. Hänen kuvallinen ilmaisunsa on toiminut innoittajana ja esikuvana monille kuvakirjoja kuvittaville.

Lindström on palkittu useilla kirjallisuuspalkinnoilla. Augustpriset ehdokkaana hän on ollut peräti yksitoista kertaa, ja voittanut palkinnon vuonna 2013.


Eva Lindström (teksti ja kuvat): Mycket att göra hela tiden
Kustantaja: Alfabeta Bokförlag 2019 


Pieni Helmet-lukuhaaste 2020
Merkitsen kirjan listallemme kohtaan 25. "kirjaston henkilökunnan suosittelema kirja".

4 kommenttia:

  1. Kiitos tosi kovasti vinkistä! Teen juuri päiväkoti-ikäisten lukudiplomistamme ruotsinkielistä versiota, ja tämä sopisi mukaan listoihin. :)

    VastaaPoista
  2. Ja hei, kysynkin nyt sitten samalla onko sinulla muita suosituksia ruotsinkielisistä kuvakirjoista? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Salla!

      En voi väittää, että olisin varsinaisesti ruotsinkielisten kuvakirjojen asiantuntija. Seuraan joitain ruotsalaisia lastenkirjablogeja ja koluan kirjastossa myös ruotsinkieliset lastenkirjahyllyt. Siihen rajoittuu asiantuntemukseni.

      Muutamia kuvakirjoja tuli mieleeni nopeasti ajateltuna:

      -Lena Frölander-Ulfin Jag, Fidel och skogen (Schildts&Söderströms 2016) ja Pappa, jag och havet (Förlaget 2018) luetaan meillä yhä uudestaan (suomeksi tosin).
      - Tytär pitää Per Gustavssonin prinsessa-kirjoista, joita on ilmestynyt useita. Ensimmäinen Så gör prinsessor ilmestyi 2003. Uusin on När prinsessor går på äventyr (Lilla Piratförlaget 2020).
      - Annakarin Garhamnin Puck-kirjoja on ilmestynyt useita vuodesta 2016 alkaen (Bonnier Carlsen) ja lisää tulee. Olemme lukeneet suomennoksia (Ruu-sarja) ja tykkäämme kovasti.
      - Hédi Friedin ja Stina Wirsénin kirjaa Historien om Bodri (Natur & Kultur 2019) olen hehkuttanut täällä blogissa jo useamman kerran.
      - Sara Gimbergssonin ihastuttava Min blombukett (Lilla Piratförlaget 2019) sopii jo hyvinkin nuorille lapsille.
      - Emma Virken kirjassa Klä på Herr H (Lilla Piratförlaget 2016) asioita katsellaan mielenkiintoisesta vinkkelistä.

      Muitakin varmaan olisi, mutta nämä juolahtivat nyt mieleeni.

      Poista
    2. Hei,

      Suuret kiitokset sinulle! :) Käyn nämä läpi, kivalta kuulostavat.

      Mukavaa viikon jatkoa!

      Poista